Eyüp Sultan Araştırma Merkezi, EYSAM, İrfan Çalışan

Eyüp Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM) tarafından periyodik olarak düzenlenen EYSAM Sohbetleri’nin 7.si Strateji Geliştirme Müdürü olarak görev yapan İrfan Çalışan’ın “EYSAM Bağlamında Eyüpsultan’daki çalışmaların son 25 yılının değerlendirilmesi” başlıklı sunumu ile gerçekleştirildi.

Akademisyen, araştırmacı, gazeteci, Eyüpsultan sevdalılarından oluşan meraklı bir dinleyici topluluğuna hitap eden Çalışan, önce kısaca öz geçmişinden bahsetti.

İrfan Çalışan, 1994 yılında başlayan Eyüpsultan Belediyesi serüvenini, yaşanan ilkleri, o günlerin heyecanını esprili bir dille anlattı.

Fotoğraflar eşliğinde belediyecilik tarihinde devamlılığı ile bir ilk olan sempozyumlar, ramazan etkinlikleri, konserler, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizin yad edilmesi ve yeniden gündeme getirilmesine vesile olan anma toplantıları, sergiler ve daha bir çok etkinlik katılımcıların dikkatine sunuldu.

Özellikle sempozyumları anlatırken bugün aramızda olmayan ama Eyüpsultanın ilim ve kültür dünyasına önemli katkılar sunan hocalarımız, Sayın İrfan Çalışan tarafından rahmetle ve hayırla yad edilirken, onlara ait anekdotlar davetlilerin duygulu anlar yaşamasına sebep oldu.

BİRÇOK BELEDİYEYE ÖRNEK OLDU

Bu gün birçok belediye için örnek olmuş ve ciddi bir külliyat oluşturan yayınlar da bu sunumda ele alındı.

Her bir kitabın öyküsü, yayına hazırlanışı, baskı maceralarını ilk günkü heyecanla aktaran Çalışan, unutulmaya yüz tutmuş Eyüp Oyuncaklarının yeniden canlanması için Toplumsal Tarih Vakfı, AÇEV, İŞKUR’un ortak yürüttüğü, AB tarafından fonlanmış bir çalışmadan haberdar olduklarında bu projeye Eyüpsultan Belediyesi olarak ortak olmak için verilen çabayı ve bugün yeniden üretime başlayan Eyüp Oyuncakları serüvenini, ilk sivil mehter takımının kuruluşu esnasında yaşananları da dinleyicilerle paylaştı.

Bugüne kadar yapılan faaliyetler arasında belki de henüz vakti gelmediği için neticelenmemiş olan Eyüpsultan’ın bir şehir müzesi çabalarını ve bu müzenin yakın bir tarihte kurulabilmesi temennisi ile anlatan İrfan Çalışan, 25 yılda yapılan tüm çalışmaların aslında bir araştırma merkezi ile neticelenmesinin haklı gururu ile EYSAM’ın kuruluşu ve kısa bir zaman sürecinde yapılan çalışmaları da katılımcılarla paylaştıktan sonra teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.

Toplantının soru cevap kısmına gelindiğinde katılımcıların şehir müzesi, yayınlar, araştırma merkezinin yapabileceği çalışmalar vb. konularda sordukları sorular ve yaptıkları önerilerle toplantı sona erdi.

Toplantının sonunda 25 yıllık çabası ve yaptığı sunum dolayısı ile Çalışan için EYSAM tarafından hazırlanan plaket yol arkadaşı en büyük destekçisi Ayşe Çalışan tarafından takdim edildi.

Ayrıca katılımcılara 28 Eylül'de yapılacak olan EYSAM Akademik Buluşmaları hatırlatılarak, EYSAM tarafından hazırlatılmış özel tasarlanmış hediyelikler verildi.