Eyüpsultan Belediyesi tarafından, Eyüpsultan Meydanı’nda her gün saat 17.30'da düzenlenen Sohbet Meclisi programında bugün Takva anlatıldı.

Ramazan’ın 5. gününde Sohbet Meclisi’ne konuk olan Eyüpsultan İlçe Vaizi Salih Köse programda, orucun hikmetinin, orucun gayesinin inananlara Takva bilinci kazandırdığını söyledi.

“ORUÇ İÇİNDE RİYA, GÖSTERİŞ, ALDATMA BULUNMAYAN KUTLU BİR İBADET”

Sohbete bir duayla başlayan Köse, ardından şunları söyledi:

“Ramazan-ı Şerif'te, içinde riya bulunmayan, içinde gösterişe, aldatmaya zemin bulamayan kutlu bir ibadeti ifa ediyoruz. Oruçlarımızı tutuyoruz.

Ayet-i Kerim’de oruç ibadetinin üzerimize niçin farz kılındığını, bu ibadet ile kazanmamız gereken vasfın ne olduğu şöyle bildiriliyor ‘Ey inananlar, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı’. Orucun üzerinize farz kılınmasının hikmetinin ne olduğunu sorduğumuzda Mevlamız şöyle cevap varıyor; ‘Umulur ki oruç ibadeti sayesinde Takva’ya erişirsiniz, Takva’dan derece sahibi olursunuz’.

Orucun üzerimize farz kılınmasının yegâne hedefi Takva bilincinden her birimizin nasibdar olmasıdır.”

“TAKVA, CELİL OLAN ALLAH’TAN HAKKIYLA KORKMAKTIR”

Salih Köse, konuşmasının devamında Takva’nın ne olduğunu da şu şekilde açıkladı:

“Hz. Ali efendimiz Takva’yı şöyle tanımlıyor; ‘Takva, Celil olan Allah’tan hakkıyla korkmaktır. Nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir şuuruyla bir hayat sürebilmektir. Her bir sözümüzün, her bir işimizin, her bir adımımızın, aldığımız her bir kararın kayıt altında olduğunu bilerek bir yaşam ikame etmektir Takva.”