Eyüpsultan Belediyesi Eyüpsultan Araştırma Merkezi, EYSAM, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken

Eyüpsultan Belediyesi Eyüpsultan Araştırma Merkezi (EYSAM), “Üniversitelerle İşbirliği Çalışmaları” kapsamında düzenlediği etkinliklere devam ediyor.

Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Yüksek Mimar Uğur Deniz Sökmen, ‘Restorasyon Algısı ve Gözlemleri’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

EYSAM seminer salonunda düzenlenen etkinlikte Uğur Deniz Sökmen, yurt dışında yapılan çalışmalarla ülkemizdeki restorasyon çalışmalarını karşılaştırdı.

Programa Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken de katıldı.

“DÖNÜŞÜM VE YENİLEMEYİ BİRBİRİNE KARIŞTIRIYORUZ”

Program içeriğiyle ilgili konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, proje yasalarının doğru çıkması gerektiğini savundu ve şunları söyledi:

“Para bitince projeler de duruyor. Bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Tarihi semtlerde yaşayanlar tarihi bir yerde yaşadığını bilerek yaşamalılar. Eyüpsultan’da yaşayan insanların burayı bilmesi gerekir.

Eyüpsultan ilk kurulan semtlerden biridir ama bu pek bilinmez. Eskiyi eski kullanmakla yeniyi yeni kullanma arasındaki ilişkiyi iyi bilmemiz lazım. Dönüşüm ve yenilemeyi birbirine karıştırmayalım.

Çocuklara tarihi eserleri sevdirmeliyiz. Bunu okullarda ders vererek sevdirmemiz lazım. Üniversiteler ve okullar arasında iş birliği olması gerekiyor. Eyüpsultanlı çocuklar nasıl bir tarihi yerde yaşadıklarını bilmeliler. Ayrıca öğrencilere tarihi yerleri gezdirerek bilinç oluşturmak gerekiyor.”

ÖRNEKLERLE PAYLAŞIM

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Uğur Deniz Sökmen, Avrupa’da ve Türkiye’de bulunan mimari eserlere yapılan restorasyon çalışmalarını örnekleriyle gösterdi.

Aradaki farkları belirterek mimari eserlere zarar vermeden doğal yapılarının nasıl göründüğünü aktardı.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız