Düğmeciler Mahallesi, İngilizce eğitimi, Simurg Dil Evi, Arapça dil eğitimi

Haber ve Fotoğraflar: Serkan Duygu

Eyüpsultan Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından gençlere ve çocuklara yabancı dil eğitimi verilmek üzere Düğmeciler Mahallesi’nde açılan ve İngilizce eğitimi verilen Simurg Dil Evi’nde Arapça dil eğitimleri de başladı.

Türkiye’de belediyeler arasında bir ilk olan Dil Evi’nde öğrenciler İngilizceden sonra Arapça’yı da en kolay yoldan, eğlenerek, oyunlar onayarak öğrenebilecekler.

Kasım ayında eğitimlere başlayan Dil Evi’nde öğrenciler 20 kişilik sınıflarda haftanın iki günü 4 saat eğitim alabiliyorlar. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite öğrencilerinin yanı sıra yetişkin bireylerin de Arapça eğitimleri alabildikleri Dil Evi’nde, kalem ve defterden uzak dört duvara sığmayacak bir eğitim modeli benimseniyor.

Konuşabilecekleri, tartışabilecekleri ve müzakere edebilecekleri bir ortamda pratik yapan öğrenciler, konusunda uzman eğitmenlerle, konuştukları konular üzerine eğlenceli oyunlar oynayıp, karaoke yaparak ve filmler izleyerek Arapça öğreniyorlar.

“DİL EVİNDE TEFSİR, HADİS DERSLERİ VERMİYORUZ ARAPÇA ÖĞRETİYORUZ”

İngilizce dil eğitimine karşın, insanların Arapça’ya daha önyargılı baktıklarını belirten Dil Evi Sorumlusu Kerem Kaya, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Biz dil evinde tefsir, hadis ya da Kuran-ı Kerim okuma dersleri vermiyoruz. Arapça dendiğinde ilk akla bu konular geliyor ama biz burada bir dil eğitimi veriyoruz. İnsanlar Arapça’nın uluslararası bir dil olduğunu anlamıyorlar. Hâlbuki sadece Arap Yarımadası’nda Arapça konuşulmuyor. Kuzey Afrika’nın tamamında ve Afrika’nın içine indiğimizde de Müslüman olan Afrika devletleri de Arapça konuşuyor.

Ayrıca coğrafi olarak da iki Arap devletine komşuyuz. Onlarla da ticari olarak birçok ilişkimiz var. Diğer taraftan Eyüpsultan Meydanı’nda karşılaşan iki Müslüman ülkenin vatandaşı biri Türk, diğeri Arap niye İngilizce konuşsunlar. İşte biz insanların kafasındaki tüm o ön yargıları kırıp bunun sadece bir dil olduğunu, iletişim aracı olarak kullanıldığını anlatmaya çalışıp, çocuklara ve gençlere oyun ve aktivitelerle öğretmeye çalışıyoruz.”

“ARAPÇA DÜNYADA EN ÇOK KONUŞULAN DÖRDÜNCÜ DİL”

Dil Evi’nin Arapça öğretmenlerinden Halep Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu Heba Safayaa Yad, Arapça’nın dünyada en çok konuşulan dördüncü dil olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulunuyor:

“Arapça dünyada en çok konuşulan dördüncü dil ve Kuran dili olduğu için insanlar öğrenmek istiyor. Türkler, Arapça’yı diğer dillere nazaran daha çabuk öğrenebilirler çünkü birçok müşterek kelime var. Ama her dilde olduğu gibi Arapça’yı da öğrenmek için emek vermeniz, sabırlı olmanız ve çok çalışmanız gerekiyor.”

“ARAPÇA KOLAY ÖĞRENİLEBİLİR BİR DİL”

İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı mezunu olan Dil Evi’nin bir diğer Arapça öğretmeni Şeyma Kavut ise Arapça’nın Türkçe’ye yakın olması dolayısıyla öğrenilebilir bir dil olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Arapçayı öğrenmek bizim için kolay çünkü çok fazla ortak kelime var. Çok fazla kural olması dolayısıyla biraz kafa karıştırıyor ama biz zaten gramer odaklı gitmiyoruz. Bir öğrenciye grameri ilk anda verirsen o diline ket vurur ve o öğrenci konuşamaz. Ama biz konuşma üzerine eğitim verdiğimiz için o cesareti en baştan almış oluyor. Gramere boğmadan, videolar izleyerek, oyunlar oynayarak öğrettiğimiz için öğrenciler zorlanmıyorlar.

“ARAPÇA ÖĞRENİLMESİ GEREKEN BİR DİL”

Arapça dil kursuna Rami’den gelen ev hanımı Didem Doğan, farklı bir dil öğrenmek için kursa katıldığını belirterek şunları söylüyor:

“Kuran- ı biliyorum ama en ince ayrıntısına kadar öğrenebilmek için kursa katıldım. Ayrıca bir dil bir insandır. Ben de farklı bir dil öğrenmek istedim. Burada olmaktan dolayı mutluyum. Dil eğitimimiz çok iyi gidiyor.”

Tüm diller gibi Arapça’nın da öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu düşündüğü için kursa katıldığını söyleyen Özlem Ateş, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Derslerimiz çok iyi gidiyor. Yeni bir şeyler öğrenmek için çabalıyoruz. Arapça biraz telaffuzu zor bil dil ama öğrenilmeyecek kadar da zor değil. Dersler hocamız sayesine çok keyifli geçiyor.”

“OYUNLAR OYNAYARAK ARAPÇA ÖĞRENİYORUZ”

Arapçasını geliştirmek ve okuldaki derslerine katkı sağlaması için dil kursuna katıldığını belirten Asımın Nesli İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Yusuf Sami Kılıç, şu açıklamaları yapıyor:

“Arapçamı geliştirip buraya gelen Arap turistlerle sohbet etmek, onlara Türkiye’yi gezdirmek istiyorum. Burada oyunlar oynayıp dil öğrendiğimiz için dersler çok güzel geçiyor.”

“ARAPÇA’NIN MESLEĞİME KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde okuyan üniversite öğrencisi Elif Emiroğlu ise bölümüne katkı sağlayacağını düşündüğü için Arapça eğitimi almak istediğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:

“Farklı bir dil öğrenmek için buraya geldim. İleride bana mesleğimle ilgili fayda sağlayacağını düşünüyorum. Dersler yeni başlamasına rağmen şimdiden ilerleme kaydettik. Hiç harfleri bilmiyordum ama şimdi çok az da olsa okuyabiliyorum.”

“GÜNÜMÜZDE İKİNCİ BİR DİLİ ÖĞRENMEK ŞART”

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü öğrencisi olan Betül İlknur Uzuntaş, günümüzde bir dil bilmemin yeterli olmadığı söyleyerek şu açıklamaları yapıyor:

“Artık İngilizce’nin dışında ikinci bir dili daha öğrenmeniz gerekiyor. Ben İmam Hatip mezunu olduğum için Arapça’yla ilgili bir temelim var. Buraya Arapça’mı daha da ilerletmek için geldim. Derslerin bu kadar keyifli geçeceğini düşünmemiştim ama her şey çok güzel. Hocamız çok iyi öğretiyor.”

GRUPLARA GÖRE DİL EĞİTİMİ GÜN VE SAATLERİ

İlkokul 2-3-4. Sınıflar: Salı – Perşembe 15.40 – 17.45

Ortaokul 6-7-8. Sınıflar: Cumartesi 10.00 – 12.00, Pazar 12.50 – 14.45

Ortaokul 2. Grup 6-7-8. Sınıflar: Cumartesi 12.50 – 14.45, Pazar 10.00 – 12.00

Ortaokul 5. Sınıf: Cumartesi – Pazar 15.00 – 17.00

Lise 9-10-11-12. Sınıflar: Cumartesi 10.00 – 12.00, Pazar 12.50 – 14.50

Üniversite Öğrencileri: Cumartesi – Pazar 15.00 – 17.00

Yetişkinler: Çarşamba – Cuma 15.40 – 17.45

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ DİL EVİ İLETİŞİM ADRESİ: Düğmeciler Mahallesi Düğmeciler Caddesi No:61 TEL:0212 440 15 39

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız