Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Çocuk gelişim uzmanı ve yazar Hatice Kübra Tongar

Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün kültür sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği söyleşinin konuğu Hatice Kübra Tongar oldu.

Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen söyleşiye anne ve babaların katılımı oldukça yoğundu.

Çocuk gelişim uzmanı ve yazar Hatice Kübra Tongar artık anne ve babaların çok daha bilinçli olduğunu söyledi ve çocuk yetiştirme konusunda önemli noktalara değindi.

ÇOCUĞUN ZAHMETLİ TARAFLARINDAKİ GÜZELLİKLERİ KEŞFETMEYE ÇALIŞIN”

Çocuğun pek çoğumuzun hayatında bir zahmet olarak yer aldığını ifade eden Hatice Kübra Tongar, “Çocuğa çok zahmetli çok yorucu dediğiniz noktada bütün o yorucu tarafları görmeye başlıyorsunuz. O yüzden ben eğitimlerde şunu hatırlatmaya çalışıyorum. Çocuğun zahmetli taraflarındaki güzellikleri keşfetmeye çalışın” dedi.

Tongar, Bağırmayan Anneler akımının kendisinin bulduğu bir şey olmadığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Ben sizi 1400 yıl öncesine götürmüş olsam, sadece Taha Suresine bakıyor olsak, göreceğiz ki Alahuteala şöyle diyor: “Ona yumuşak söz söyleyin belki düşünür veya saygı duyar.” Allah bunu Hazreti Musa’ya söylüyor. Eğer karşındaki kişinin sana saygı duymasını veya sözünün karşındaki kişi tarafından tesir uyandırmasını istiyorsan yumuşak söz söyleyeceksin. Bu Allah’ın formülüdür.”

ÇOCUKLARIMIZA HAYIR DEMEMEYİ DEĞİL USULÜNCE “HAYIR” DEMEYİ ÖĞRETELİM”

Çocuk kendini tehdit altında hissettiğinde ya savaşıyor ya da kaçıyor diyen Tongar, çocuğun kaçmasının savaşmasından daha da acı bir şey olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Çünkü çocuğun kaçması toplum tarafından daha kabul edilebilir hale geliyor ve çocuk aşırı uyumlanıyor. Çok uyumlanan çocuk, her dediğine tamam diyen çocuk, bir dediğini iki etmeyen çocuk, bizim toplumun en sevdiği çocuktur. Bir insan düşünün ki hep sizinle aynı fikirde böyle bir insan olamaz, olmamalı. Biz çocuklarımıza hayır dememeyi değil, usulünce hayır demeyi öğreteceğiz. Hayır desin ama saygısızca demesin.”

ŞİDDET TRANSJENERASYON BİR EYLEM”

Şiddetin transjenerasyon yani geçirgen bir eylem olduğunu söyleyen Tongar, şiddet davranışlarının en çok anne babadan öğrenildiğini ifade etti.

Tongar sözlerine, “Öfke duygusu hepimizin içinde var. Ama öfkelendiğimizde nasıl davranacağımızı biz anne babamızdan modelleyerek hayatımıza geçiriyoruz. Yetişkinlik yıllarımızı da anne babamızın bize davrandığı gibi davranmaya başlıyoruz çocuklarımıza” şeklinde devam etti.

HER GÜNE SEVGİ ANLARI SERPİŞTİRİN

Son olarak katılımcılara önerilerde bulunan Tongar, “Çocuğunuzun biricikliğini kabul edin, kıyaslamayın” dedi ve anne babanın çocuğu gücüyle ezmemesi gerektiğini ifade etti.

Her güne sevgi anları serpiştirmek gerektiğini tavsiye eden yazar, sadece çocukların şekillendirdiği anlar yaratarak onlara vakit ayırmak gerektiğini vurguladı.

Söyleşinin sonunda, Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül, Hatice Kübra Tongar’a çiçek takdim etti ve “Bu verimli ve her seferinde bizleri tatmin eden, dolduran, taşıran ve ‘Evet artık bir şeyler değişecek’ dedirten bu güzel sunum ve konferans için Hatice Kübra Tongar Hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz huzurlarınızda” şeklinde konuştu.