Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü vatandaşın yanında

Eyüpsultan Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken tarafından kuruldu.

Müdürlüğün kuruluş amacı; toplumsal yapının temelini oluşturan aile kurumunu sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan destekleyecek çalışmalarda bulunmak, kadının istihdamını ve ekonomik kapasitesini artırıcı ticari faaliyetlerini güçlendirici ve kadın girişimciliğini özendirici çalışmalar yapmak, kadına ve çocuklara karşı şiddetin oluşmasını önlemeye yönelik eğitici programlar yapmak ve hedef kitlelerin bu programlara katılımlarını sağlamak.

Müdürlük bünyesinde Eyüpsultan Mesleki Eğitim Kursları (ESMEK), Eyüpsultan Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezi (ESADEM), Evde Değerler Eğitimi Birimi (EDEB), Kadın konuk Evi, Hukuki Bilgilendirme Birimi, Merkez Ofis Birimi ve Eyüpsultan Anaokulları (ESA)

birimleri bulunmaktadır.

ESMEK (Eyüpsultan Mesleki Eğitim Kursları)

ESMEK, Eyüpsultan’da ikamet eden vatandaşlara beceri ve yetenekleri doğrultusunda verilen hobi ve mesleki eğitimlerle meslek edindirmenin yanında aile bütçelerine katkı sağlamalarına yardımcı olmak amacı taşıyor. Önceki dönem ESKEP adında 1 adet olan kurs merkezinin adı ESMEK olarak değiştirilerek bünyesine 3 merkez daha eklenmiş olup, toplamda 4 merkezle hizmet veriliyor. Bunun yanı sıra Feshane Caddesi’nde bir ürün kabul ve satış merkezi faaliyet gösterirken Caferpaşa Medresesi yanında satış mağazası faaliyete geçecek.

Esmek’te pastacılık, aşçılık, geri dönüşüm atölyesi, çocuk gelişimi ve eğitimi, mefruşat, sepet örücülüğü, şiş örgü, kurdele nakışı, iğne oyası, arıcılık, giyim, el nakışı, kuaförlük, cilt bakımı,tel kırma, ahşap boyama, aliminyum kabartma, amigurumi, quling, ahşap yakma, ahşap boyama, işaret dili, diksiyon, ingilizce, arapça, Kur’an-ı Kerim ve ev aksesuarları branşlarında kurslar verilmektedir.

Bu arada ESMEK tarafından düzenlenen etkinlikler şöyle;

14 Şubat tarihinde İsfanbul AVM’de 3 günlük Sevgi Çarşısı adı altında el emeğe ürünleri standı açıldı.

Şubat 2020 ile Eylül 2020 tarihleri arasında kapalı ve açık alanda olmak üzere 2 kez Eyüpsultan El Emeği Ürünleri Festivali düzenlendi. İki festivale katılan 256 katılımcı toplamda 42 bin TL gelir elde ettiler.

Pandemi döneminde belediye personeli ile vatandaşların maske ihtiyacı için maske dikimi yapıldı. Ayrıca bu dönemde işitme engelli vatandaşların dudak okuma yöntemi ile çevrelerindeki kişilerle daha rahat iletişim kurabilmeleri için işitme engellilere özel maske tasarlanarak, dikimi ve vatandaşlara ulaştırılması gerçekleştirildi.

ESADEM (Eyüpsultan Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezi)

Eyüpsultan’da ikamet eden çocuk yetişkin tüm vatandaşlara psikolojik destek ve eğitim hizmetleri sunuluyor. Toplumun huzuru, mutluluğu, bilinçlenmesi ve ruh sağlığının korunması için için hizmet veren ESADEM’de alanında uzman 6 psikolog görev yapıyor.

Psikologlar, Covid-19 virüs salgını nedeniyle hizmetlerine yüz yüze seansların yanında tele seans ve online seans şeklinde de devam ediyorlar. Canlı destek hizmeti kapsamında Covid-19 ile ilgili psikolojik destek sağlayarak vatandaşları bu noktada bilgilendiriyorlar, yaşanan psikolojik durumlarla ilgili soruları cevaplandırıyorlar.

09.09.2019 – 15.09.2020 tarihleri arasında hizmetlerden yararlanan vatandaş sayısı;

- 503’ü yetişkin 157’si çocuk olmak üzere toplam 660 kişiye yüz yüze terapi seans hizmeti verildi.

- Oluşturulan Covid-19 Psikolojik Destek Hattını 102 kişi arayarak destek aldı.

- Covid-19 döneminde başlatılan Tele Seans Hizmeti’nden 214 vatandaş faydalandı.

- Covid-19 döneminde başlatılan On line Seans Hizmeti’nden 305 vatandaş faydandı.

- Hizmetlerden yararlanan kişilere toplamda 8 bin seans düzenlendi.

- Ergenlik, Akran Zorbalığı, Çocuklarda görülen ruhsal ve davranışsal problemler üzerine verilen 3 seminere toplam 394 kişi katıldı.

- 156 öğrenciye Akran Zorbalığı ve Anksiyete Ölçeği uygulandı.

- Atölye çalışmalarına 156 çocuk katıldı.

ESADEM olarak Eyüpsultan Belediyesinin resmi Facebook ve İnstagram sayfalarında güncel konulara dair 6 canlı yayın yapıldı.

Pandemi döneminde psikologlar 65 yaş ve üzeri bin 302 vatandaşa telefon aramaları yapılarak ulaştı ve psikolojik destek verdi.

EDEB (Evde Değerler Eğitim Birimi)

09.09.2019 yılında kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün eğitim programları bünyesinde psiko-sosyal destekle desteklenen bir eğitim programıdır.

Değerler eğitimi ders gruplarımız, ev ortamında oluşturulan gruplar ile öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerini destekleyen ahlaki eğitim programı olup onlara her konuda farkındalık ve duyarlılık katan bir değerler eğitimi çalışmasıdır.

Evde Değerler Eğitimi 1. ve 5. sınıf arası çocukları kapsamaktadır. Her hafta bir kez aynı grubun bir öğrencisinde ders işlenmektedir, bu durum unutulan komşuluk ilişkilerini tekrar canlandırmaktadır. Öğrenci kayıtları otomasyon sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Edeb birimindeki öğrenci ve veliler ile yapılan;

- Atölye çalışmalarına toplam 60 öğrenci ve veli katıldı.

- Kültür ve Doğa Gezileri’ne toplam 420 öğrenci ve veli katıldı.

- Çocuk ve aileye dair bilgilendirmelerin yapıldığı seminerlere 45 veli katıldı. ()

- Çocuk Kitapları Festivali’ne 240 öğrenci ve veli ziyaret etti.

- Ev ortamında yapılan bu eğitim programı kapsamında, hem işleyişin takibi hem de velilerin psikososyal konulardaki sorularını yanıtlamak amacıyla ziyaretler gerçekleştirildi.

- Yıl boyunca devam eden bu çalışma ile 300 vatandaşa hizmet verildi.

KADIN KONUK EVİ

Kadın Konuk Evi fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadın ve çocukların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanması amacı ile açılmış olan Kadın Konuk Evi 4 katlı olup 14 yatak ve 2 beşik kapasitelidir.

Kadın Konuk Evi’nde 2019 yılında 152 Kadına, 51 çocuğa hizmet verildi.

2020 yılında ise, 54 kadın, 7 çocuğa hizmet verildi.
Kadın Konuk Evi’nde misafir edilen 10 kadınla ilgili kurumlarla birlikte sağlanan maddi ve ayni yardımlarla kendilerine ait bir ev düzenine geçmeleri sağlandı.

31 kadınımıza iş istihdamı sağlandı.

Eyüpsultan Belediyesinin psikologları tarafından düzenli olarak psikolojik destek sağlanmakla birlikte sağlık sorunları ile ilgili doktor kontrolleri yapılıyor.

Eyüpsultan Kadın Konuk Evi’nde 2019 Eylül ayı itibariyle sepet örücülüğü, şiş örgü, keçe, dikiş, iğne oyası gibi kurslar ve pilates başta olmak üzere spor aktiviteleri düzenlenmeye başlandı.

HUKUKİ BİLGİLENDİRME BİRİMİ

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Eyüpsultanlı kadınlara yönelik hukuki tavsiyelerde ve yönlendirmelerde bulunulduğu yeni bir hizmet başlatıldı. Bu kapsamda ilçede bulunan kadınların, hukuksal yönden de güçlenmelerini ve haklarının bilincinde olmalarını sağlamak için, bir haksızlığa uğradığını düşünen kadınlara avukatlar aracılığı ile yol gösteriliyor.

MERKEZ OFİS BİRİMİ

Merkez Ofis Birimi tarafından, müdürlük bünyesinde bulunan birimlerin koordinasyon ve işleyişini sağlamak, müdürlüğün ve bağlı birimlerin faaliyetlerini organize etmek, sahadan ve sistem üzerinden gelen talep, öneri ve şikayetleri değerlendirmek, belediyenin ilgili tüm müdürlükleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile aynı zamanda STK’larla koordineli çalışmak, kurum içi ve kurum dışı yazışmaları ilgili makamlara iletmek, raporlama gibi idari ve operasyonel işler organize edilmekte.

EYÜPSULTAN ANAOKULLARI (ESA)

Eyüpsultan’da ikamet etmekte olan vatandaşların 4-6 yaş aralığındaki çocuklarına yönelik, okul öncesi eğitim hizmeti sunmayı amaçlayan anaokulu bünyesinde; çocukların psikolojik gelişimlerinin takip edilmesi ile duyu ve motor kabiliyetlerinin pekiştirilmesinin yanı sıra; modern alternatif eğitim modelleriyle de bilişsel yetilerinin güçlendirilmesi ve doğa dostu bilinçli bir neslin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Bunların yanında çocuklar burada organik tarım alanları, meyve bahçeleri ve kümes hayvanları ile doğaya dokunmakla kalmayıp; kurulacak amfi tiyatro, satranç oyun alanı, trafik eğitim alanı ve fonksiyonel oyun alanları ile çocuklar hayatı drama ile pratik edebilme imkanına sahip olacaklar.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız