Mustafa Akgül: Fitre ve zekat kimlere verilir

Eyüpsultan Belediyesi’nin Ramazan-ı Şerif’e özel olarak hazırladığı Ramazan Sohbetleri’nin konuğu İstanbul merkez vaizlerinden Mustafa Akgül “Fitre Kimlere Verilir?” konusuyla ilgili bir söyleşi yaptı.

Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde teravih namazı sonrası gerçekleşen program Ayasofya-i Kebir Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer’in Kur'an tilavetiyle başladı.

EY ZENGİNLER FAKİRLERİ GEÇİNDİRME BOYNUNUZUN BORCUDUR”

Kur’an tilavetinin ardından Mustafa Akgül yaptığı söyleşide şunları söyledi: “Peygamber efendimiz aleyhissalatu vesselam buyurdu ki ‘Cenab-ı Allah fakirlerin geçimini zenginlerin omzuna yükledi adını da zekat koydu’ dedi. Bu hadisi ben biraz değişik tercüme etmek istiyorum ‘Ey zenginler fakirleri geçindirme boynunuzun borcudur.’ Deniyor ki bu fakir aç ve açıkta kalmayacak.

FAKİRLERE VERDİĞİNİZ ZEKAT VE FİTRE SİZİN MALINIZI EKSİLTMEZ”

Efendimiz (S.A.V.) buyurdu ki ‘Fakirlere verdiğiniz zekat ve fitre sizin malınızı eksiltmez.’ Bahar mevsiminde bahçıvanlar bağa giriyorlar ağaçları buduyorlar. 2 -3 metre uzunluğundaki dalın 10 santimetresini bırakıyor, gerisini kesip atıyor. Bu budama bağa hizmettir, bu bağı daha verimli hale getirir, ağacın budanması ağacın daha iyi gelişmesine ve daha çok meyve vermesine zemin hazırlar. Budamak ağacı eksiltmediği gibi, daha meyve verir hale getirdiği gibi zekat ve sadaka da malı eksiltmez, daha verimli hale getirir.

ZEKAT İSLAMIN KÖPRÜSÜDÜR

Peygamberimiz efendimiz aleyhissalatu vesselam, zekat insanı üç kuruşluk dünya malında boğulmaktan kurtarıp, fanileri verip de bakileri kazanma sahiline ulaştırdığı için ‘Zekat İslam’ın köprüsüdür’ buyurmuş. Bu köprünün üç ayağı var. Birinci ayak zengin: vermesi gereken kişi, ikinci ayak fakir: alma durumunda olan kişi, üçüncü ayak verilen mal.

Fitre, zekat vermek için şartlar müslüman olacaksın, zengin olacaksın, akil baliğ olacaksın. Fitre, zekat almak için fakirde aranan şartlar da Müslüman olacak. Gayrimüslim fakire fitre ve zekat verilmez.”

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız