Eyüpsultan Belediyesi, Zal Mahmut Paşa Külliyesi, kültür edebiyat söyleşileri, Tarihçi-Yazar Dursun Gürlek

Eyüpsultan Belediyesi tarafından Zal Mahmut Paşa Külliyesi avlusunda düzenlenen kültür edebiyat söyleşileri her gün farklı konuklarıyla devam ediyor.

Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen birbirinden özgün programlarda, değerli konuklar ağırlanıyor.

29 Mayıs Çarşamba akşamı yapılan programa İstanbul'un Fethinin 566. yılı dolayısıyla Tarihçi-Yazar Dursun Gürlek konuk oldu.

Moderatörlüğünü Raşit Ulaş’ın üstlendiği programda, eski ramazanlar, Oruç ve İstanbul'un Fethi üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

İSTANBUL'U ALMAK BİR DÜŞTÜ. BU DA FATİH'İN PAYINA DÜŞTÜ”

Söyleşide Fatih Sultan Mehmet ile ilgili çok özel bilgiler paylaşan, İstanbul'un Fethine dair bilinmeyenleri anlatan ve izleyicilere sorduğu sorularla da keyifli anlar yaşanmasına neden olan Gürlek, şunları söyledi:

"İstanbul şüheda şehridir. İstanbul ulema şehridir. İstanbul, Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra İslam aleminin en kutsal 4'üncü şehridir. İstanbul'un birçok yerinde fetih şehitleri vardır. Fatih Sultan Mehmet'in emriyle fetih sırasında şehit olan askerler şehit oldukları yerlere defnedilmiştir.

İstanbul'u almak bir düştü. Bu da Fatih'in payına düştü. Fatih Sultan Mehmet'in hoşgörüsüyle İstanbul'da birçok Hristiyan Müslüman oldu. Fatih, İstanbul'u almasaydı bugün programı burada yapamayacaktık. İstanbul çok önemli bir yer. Halen bu şehirde gözleri olanlar var.

İstanbul'a sahip çıkmalıyız. Severek, tanıyarak sahip çıkmalıyız. Nasıl hayvan hakları, insan hakları varsa şehir hakları da olmalı. Bu şehri ne yazık kı iyi tanımıyoruz. İstanbul'u en güzel dile getiren şairler, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı Tarancı ve Yahya Kemal Beyatlı'dır."

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız