Tarihi Kemerburgaz Kahvehanesine Kitaplık Kuruldu

Açılışı, Başkan Deniz Köken ve Hasan Kaçan Birlikte Yaptı...

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in kültür alanında hayata geçirdiği “Her Kahvehaneye Kitaplık” projesiyle ilçedeki kahvehanelerde kitaplıkların sayısı artmaya devam ediyor.

Vatandaşların kitap okuma alışkanlığını artırmak ve toplum geneline yaymak amacıyla başlatılan “Her Kahveye Kitaplık” projesinin üçüncüsü Kemerburgaz Mithatpaşa Mahallesi’nde bulunan 100 yıllık Tarihi Kemerburgaz Köşk Kahvehanesi’nde hayata geçirildi.

İlk olarak Nişanca ve Rami’de başlatılan proje kapsamında ilçe genelindeki 125 kahvehaneye kitaplık kurulacak.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in katıldığı programa bir döneme damga vuran Ekmek Teknesi dizisinin Heredot Cevdet’i, sevilen oyuncu Hasan Kaçan da keyifli sohbetiyle renk kattı.

BAŞKAN DENİZ KÖKEN:“KAHVEHANELERİ KIRAATHANELERE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

“Her Kahveye Kitaplık” projesinin kahvehaneleri kıraathaneye dönüştürme projesi olduğunu söyleyen Başkan Deniz Köken, vatandaşları kitaplarla buluşturmaya devam edeceklerini ifade ederek şu açıklamaları yaptı: “120 civarında kahvehanemize kitaplıklar kurarak, en az 100 kitap olmak kaydıyla vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Hem buradaki vatandaşlarımız okurlar, hem de torunlarına, çocuklarına, hanımlarına götürürler ve bu sirkülasyon bu şekilde devam eder gider. Ne kadar çok okursak güzel Türkçemizi daha çok geliştirir ve aramızda daha iyi anlaşırız diye düşünüyorum. Türkçeyi az kelimelerle konuşarak uzlaşmamız zor olmaya başladı. Biz Türk edebiyatının güzide eserlerini, değerli üstadlarımızı da etkinliğimize davet ederek vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Bu anlamda Hasan Kaçan’a da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

“BU KONUNUN MİLLİ MESELE HALİNE GELMESİ LAZIM”

“Bu konunun milli mesele haline gelmesi lazım. Çünkü sosyal medyada kısa kelimelerle konuşma yüzünden çoğu şeyleri kaybediyoruz. Zengin Türkçeyi çok kısır harflerle konuşur hale getirdiğimiz zamanda ilerde başka sorunlar çıkacaktır. Biz buna şimdiden kendi çapımızca dur diyelim ve okumak güzeldir diyerek devam edelim istiyoruz.”

PROJEYE EKMEK TEKNESİNİN HEREDOT CEVDET’İ HASAN KAÇAN DA DESTEK VERDİ

Projeye destek veren Hasan Kaçan ise Başkan Deniz Köken’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bizim kültürümüzde kahvehane başka bir şey. Kahvehane kahve pişirilen, içilen yer ama bu mekanların adı kıraathaneydi yani burada aslına döndürme çabası var. Kıraat edilen bir mekan olması hususunda çok güzel bir çalışma, insanları okumaya, anlamaya teşvik etmek; birbirleriyle uğraşmaktansa kitapların sayfalarıyla uğraşmak meşgalesine yönlendirmek çok önemli. Hakikaten başkanımın söylediği gibi bu bir milli meseleye dönüşmeli artık.

HASAN KAÇAN: “BAŞKAN DENİZ KÖKEN’İN ATTIĞI TOHUMLARDAN İLERDE ÇOK GÜZEL ÇİÇEKLER, MEYVELER ÇIKACAK”

“Şimdilik 120 kahvehaneye mini kütüphaneler kuruluyor, bir süre sonra belki bunlar kocaman dev kütüphanelere dönüşecek. Bu kahvehanelerin duvarları kitaptan geçilmez olacak, önemli olan bunu başlatmak, bu tohumu ekmek. Başkan Deniz Köken de bu tohumu burada ekmiş. Zaten kültürümüzde olan bir şeyi yeniden hatırlatmış oldu. Aslında var olan bir şeyin üzerine suyu döküyorlar ve bu ekilen tohumlardan çok güzel çiçekler, meyveler çıkacaktır diye düşünüyorum.”

İŞLETME SAHİBİ CENGİZ YETER: “İNSANLARIN KİTAPLIKLAR SAYESİNDE DAHA FAZLA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

1970 yılından beri babadan oğula geçen bir gelenekle Tarihi Kemerburgaz Köşk Kahvehanesini işleten Cengiz Yeter ise projeyi çok önemli bulduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu kahvehane önemli bir tarihi eser ve kültürel bir yer. Buraya bilhassa cumartesi ve pazar günleri binlerce aile geliyor. Bu ailelerin kitaplıklardan faydalanması, Eyüpsultan ve çevresi hakkında bilgi edinmesi çok önemli. Bu kitaplıklar sayesinde insanların daha fazla kitap okuma alışkanlığı kazanacağını düşünüyorum. Bizlere bu imkanı sağlayan Başkanımız Deniz Köken’e teşekkür ediyorum.”

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, AK Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Adem Koçyiğit ve Hasan Kaçan’ın kitaplığa birlikte dizdikleri kitapların ilk okuyucusu ise 3,5 yaşındaki minik Deniz oldu.

Kahvehanelere kitaplık kurulmasını destekleyen vatandaşlar ise kitaplık projesini son derece faydalı buldukları dile getirerek, Başkan Deniz Köken’e teşekkürlerini ilettiler. Kahvehane sakinleri çay ve kahvelerini yudumlarken kitaplığa konan ilk kitapları da incelemeyi ihmal etmediler.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız