Uluslararası 15. Eyüpsultan Sempozyumu başladı

Eyüpsultan Belediyesi tarafından “100. Yılında İstiklal Harbi” temasıyla düzenlenen 15. Uluslararası Eyüpsultan Sempozyumu başladı.

Eyüpsultan İlçe Müftülüğü Diyanet Sitesi Seminer Salonu'nda, 25-26-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun açılışına AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ile birlikte AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Eyüpsultan İlçe Kaymakamı İhsan Kara, AK Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Muhammet Vanlıoğlu, ilçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda vatandaş katıldı.

EYÜPSULTAN, RUHU OLAN, ŞAİRLERİN RÜYASINI SÜSLEYEN BİR ŞEHRİMİZ”

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Eyüpsultan’ın ruhu olan, şairlerin rüyasını süsleyen bir şehrimiz olduğunu vurgulayarak başladığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Eyüpsultan'ın İstanbul içinde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bu ruha sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bizim gibi büyük milletlerin bu gününü değerlendirirken, gelecek tasavvurunu net şekilde ortaya koyabilmelidir. Bu anlamda bu tür çalışmaları bir tür gelecek okuması olarak örülmesi gerektiğini altını çizerim. Bu çabaların her alanda güçlü Türkiye'nin bir çalışma atölyesi gibidir. Bunun için her alanda güçlü olmak, köklerimizden güç almak da mümkündür. Teknolojide, kültürde, sanatta kendi değerlerimizle bütünleşmiş olarak Türkiye'nin yüzyılı olacaktır. Küresel bir aktör olan Türkiye'yi hep beraber inşa edeceğiz.

EMPERYALİZMLE MÜCADELEDE DE GÜÇLÜ BİR MÜKTESEBATA SAHİP MİLLETİZ”

Millet olarak emperyalizmle mücadelede de güçlü bir müktesebata sahip milletiz. Türkiye topraklarıyla Anadolu topraklarıyla ne alakaları vardı da Anadolu'yu işgal etmeye kalktılar? Bu topraklarda hangi amaç için bulundular? Emperyalizmin metodu değişmiş, niyeti hiç değişmemiştir. Bugün de hiç şüpheniz olmasın ki bu coğrafyayı paramparça etme telaşı içindeler. Onların milli menfaati bu coğrafyanın parçalanmasından yanadır. Bugün maşalarını bu coğrafyaya uzatarak karıştırmak istiyorlar. Türkiye'yi karıştırmak istiyorlar.

BUGÜNÜN TÜRKİYE'Sİ TERÖR VASITASIYLA YAPILMAK İSTENENE FIRSAT VERMEYECEKTİR”

Adı ne olursa olsun terör örgütleri üzerinden yapmaya çalıştıkları budur. DEAŞ'ı kim bu noktaya getirdi? PKK/YPG'yi kim bu noktaya getirdi? Ellerine on binlerce dolarlık silah verdiler. Bunlara kim silah veriyor? Kim bunlara hatta siyasi destek sağlıyor. Bu coğrafyada terör örgütlerini kullanıyorlar. Bugünün Türkiye'si terör vasıtasıyla yapılmak istenene fırsat vermeyecektir. Bu çerçevede daha geçtiğimiz günlerde İstanbul'da patlatılan bombanın, esas amacının daha çok dağıtmak ve Türkiye'nin güçlü ve büyük yürüyüşüne müsaade etmemek olduğunu biliyoruz. Terör örgütlerini yakın coğrafyamızda bütünüyle etkisiz hale getirmek için operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız. Biz terör örgütleri üzerinden bu coğrafyanın lime lime edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bütün insanlık için huzurun adresi bir ülke olacağız. Bu milletin karakteri bağımsızlıktır. Bu milletin mayası sağlamdır. Kuklanın ipini elinde tutan kuklacıların kim olduğunu biliyoruz. Aslolan kuklayla uğraşmak değil, kuklayı yöneten ellerin yönetemez hale gelmesini sağlamaktır. Son terörist kalmayıncaya kadar değil, terörün arkasındaki bütün gerekçeler ortadan kalkana, teröre destek veren unsurlar ortadan kalkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

BU SEMPOZYUMDA İSTİKLAL HARBİ’NİN O GÜNLERİNDE YAŞANANLARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK, KONUŞULACAK, TARTIŞILACAKTIR”

Bu çerçevede, bu sempozyumda İstiklal Harbi’nin o günlerinde yaşananları gözden geçirilecek, konuşulacak, tartışılacaktır. Bu milletin karakteri bağımsızlıktır, bu milletin karakteri kendi izzeti ve onuruna düşkün bir şekilde yaşamaktır. Bu milletin karakteri merhamet ve adaletle hareket etmektir. Bu milletin mayası sağlamdır, bu milletin mayası Müslümanlık ruhuyla yoğrulmuştur. Bu millet geleceğe bu adımlarla devam edecektir. Eyüpsultan’ın bize vermiş olduğu bu manevi iklim içerisinde yolumuza devam edeceğiz. Türkiye, Türkiye’nin ve İslamın düşmanı olan hiçbir gruba, hiçbir oluşuma müsaade etmeyecektir"

BURADA YAPACAĞIMIZ HER ŞEY TARİHE NOT OLARAK DÜŞÜLECEK KONULAR”

Başkan Deniz Köken ise konuşmasında, 28 yılda 15. Sempozyumu düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:

"Eyüpsultan İstanbul'un kadim şehirlerinden bir tanesi. Burada yapacağımız her şey tarihe not olarak düşülecek konular. Doğru yazarsak gelecek nesillere de doğru tarih ulaşır. Bu üç gün boyunca yedi oturum olacak. Yedi ayrı başlıkta değerli hocalarımız konularını ifa edecekler. Bu sene uluslararası hocalarımız da buradalar. Tarihsel meseleleri gerçek ilim adamlarından almakta fayda var. Uzmanlarından ve ehlinden almak. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum"

Sempozyumun açılış programında ayrıca bir tanıtım filmi gösterildi ve açılış konseri düzenlendi.

Ardından, moderatörlüğünü Prof. Dr. Haşim Şahin’in yaptığı sempozyumun “100.Yılında İstiklal Harbi’nin önemi” konulu açılış konuşmasını Prof. Dr. Haluk Selvi yaptı.

YABANCILARIN GÖZÜYLE İSTİKLAL HARBİ”

Başkanlığını Prof. Dr. Bülent Arı'nın yaptığı ilk günde oturumun konusu “Yabancıların Gözüyle İstiklal Harbi” oldu.

Oturumda Prof. Dr. Sevinç Aliyeva “Rus Arşiv Belgelerine Göre İstiklal Harbi'nde İstanbul” konusu, Prof. Dr. Arnad Hornjak “20. Yüzyılda Balkanlar ve Macaristan Tarihi” konusu, Prof. Dr. Liliana Boscan “Türk Milli Kurtuluş Savaşı’na İlişkin Romanya Diplomasisi ve Kamuoyu (15 Mayıs 1919 – 11 Ekim 1922)” konusu ve Doç. Dr. Cavid Qasımov ise “Sovyet Azerbaycan’ı Basınında İstanbul’un İşgalden Kurtuluşu” konuları hakkında bilgiler paylaştı.

ANA HATLARIYLA İSTİKLAL HARBİ, ÖZELDE İSTİKLAL HARBİ SIRASINDA EYÜPSULTAN KONULARI KONUŞULACAK

Dünyada ve Türkiye'de alanında uzman akademisyenlerin katıldığı sempozyumda ana hatlarıyla İstiklal Harbi, daha özelde ise İstiklal Harbi sırasında Eyüpsultan konuları ele alınacak. Eyüpsultan ilçesinin Milli Mücadeleye katkısı değerlendirilecek, konu ile ilgili bilgiler güncellenecek.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız