Belediye Meclisinin 08.09.2022 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 4. toplantı dönemi Eylül ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 06.09.2022 tarih ve 90 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 90

Rapor Tarihi : 06.09.2022

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 84839 sayı, 31.08.2022 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

07.09.2022 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“İlgi : a) Milli Emlak Dairesi Başkanlığı 4046547 sayılı itiraz dilekçesi.

b) 01.04.2021 tarih ve 53189 sayılı AFAD yazısı.

24.03.2022 onaylı 1/1000 ölçekli Ağaçlı Mahallesi 623 no’lu parselin ifrazından oluşan 625 ve 627 no’lu parsel sayılı taşınmazları kapsayan Uygulama İmar Planı Değişikliği yasa gereği 16.06.202218.07.2022 tarihleri arasında askıya alınmıştır. İlgi (a) yazı ile yasal askı süresi içerisinde söz konusu plan değişikliğine itiraz edilmiş olup, ilgi yazıda:

“…Buna göre Eyüpsultan İlçesi, Ağaçlı Mahallesi AFAD Evleri 625 parsel ile 627 parselin bir kısmına ilişkin "İstanbul İli, Eyüpsultan İlçesi Ağaçlı Mahallesi AFAD Evlerine Yönelik 1/1000 Ölçekli Uygulama imar Planı Değişikliği' hakkında tahsisli idare tarafından " Söz konusu plan değişikliğine ilişkin belirtmiş olduğunuz 625 parsel üzerinde ileriye dönük plan çalışmalarına referans sağlayacak şekilde tasarlanan yolun devamlılığının sağlanması planlama sınırı içerisinde çözülemeyeceğinden, İlçe Belediyesince hususunun bütüncül planlarda değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiş olmakla birlikte İdaremiz Şehir Plancısı tarafından hazırlanan 27.06.2022 tarihli teknik raporda yer alan ve yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda, askı ilan süresi içerisinde Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 8.maddesine göre itirazımızın değerlendirilerek imar plan değişikliğinin Belediyenizce yeniden incelenmesi ve İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yapılan itirazın da gözetilerek düzenlenmesi aksi takdirde 3194 sayılı Kanunun 8. maddesine göre Belediyeniz aleyhine imar plan değişikliğinin iptali talebiyle dava açılacağından itirazımızın incelenerek neticesinden bilgi verilmesini arz ederim.” denilmektedir.

Ağaçlı Mahallesi 625 parsele yönelik yapılan plan değişikliğine esas İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ilgi (b) yazısında “ … hak sahibi afetzedelere müstakil olarak tapu verilebilmesi amacıyla İlimiz Eyüpsultan İlçesi, Ağaçlı Köyü afet konutlarının yer aldığı 625 nolu parselin ifrazına yönelik imar planı değişikliğinin hazırlanarak onaylanmasına yönelik işişlemlerin Belediyeniz tarafından yürütülerek tamamlanması ve sonucundan Valiliğimize (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) bilgi verilmesi hususlarında;” denilmektedir. 625 no’lu parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan afedzedelerin tapu maduriyetinin giderilmesi için planlama ilkeleri doğrultusunda parselin içerisinden tüm binaların mahreç alabileceği ve 625 no’lu parselin de ifraz edilip hak sahiplerinin müstakil tapularını alabilmelerine olanak sağlayacak şekilde 7 metrelik Yol Alanı geçirilmiş olup söz konusu yol ileri dönük plan çalışmalarında referans olabilmesi için plan değişikliği sınırına kadar devam ettirilmiştir.

TALEP/SONUÇ: 24.03.2022 tasdik tarihli plan değişikliğine ait itirazın incelenerek 3194 sayılı yasaya göre meclise havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde; Ağaçlı Mahallesi 625 parsel sayılı taşınmaza yönelik yapılan 1/1000 ölçekli plan değişikliği, AFAD tarafından -625 parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan binalara parselizasyon işlemleri yapılması için mahreç verilmesi gerektiğinden- talep edildiği, alandan geçirilen bahse konu yolun Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü tarafından izinlendirilmiş yol ile bütünleştiği görüldüğünden söz konusu itirazın reddi oybirliği ile uygun görülmüştür. Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar Komisyonunun 06.09.2022 tarih ve 90 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.