EYSAM'da Eyüp Çömlekçiliği Konuşuldu

Eyüpsultan Araştırma Merkezi’nde (EYSAM) bu hafta düzenlenen seminere konuk olan Eyüpsultanlı bilim insanı Prof. Dr. Ayşe Emel Geçkinli, kendisinin de doğup büyüdüğü Çömlekçiler Mahallesi’ni, “Eyüp Çömlekçiliği”ni anlattı.

Geçkinli, seminerde yaptığı konuşmada, Eyüp’te üretilen çömleklerden, dedesinin de evinin bulunduğu Çömlekçiler Mahallesi Arpacı Hayrettin Sokak’taki evin restorasyonu sırasında yapılan kazıda ortaya çıkan çömleklerden bahsetti.

Bu çömleklerin Eyüpsultan ve Eyüpsultanlılar için ne ifade ettiğini, bu konuda neler yapılması gerektiğini paylaşan Prof. Dr. Ayşe Emel Geçkinli, daha önce Eyüp Sempozyumlarında da yer alan çömlek, çömlekçilik ve çömlekçi aileler ile ilgili yazılan tebliğlere değindi.

Aynı zamanda 16. Yüzyıl’da Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu için yaptırdığı restore edilmeyi bekleyen Çömlekçiler Hamamı’ndan bahseden Prof. Geçkinli, çömlek, künk ve küp arasındaki farklılıklar, ele geçen çömlek vb. gibi buluntular, tabak, kase, şamdan, sırlı-sırsız hamur parçaları, lüleler, kulplar, kırmızı hamurlu beyaz astarlı kazıma tekniği, dekorlu çömlek çeşitliği vb. konuları anlattı. Eyüp Kaymakamı İhsan Kara’nın da katıldığı seminer, Emel Geçkinli’ye verilen Eyüp minyatür desenli taş baskı hediye ile sona erdi.

PROF. DR. AYŞE EMEL GEÇKİNLİ KİMDİR?

İlkokulu Eyüpsultan Otakçılar İlkokulu’nda okuyan, sonrasında sırasıyla, Kandilli Kız Lisesi, İTÜ’de eğitimine devam eden Geçkinli, Kaliforniya Stanford Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden, 1969’da Master ve 1973’de Doktora derecelerini aldı. Kanada Montreal Üniversitesi’nde Öğretim Üyeliği yaptı, 1974’te yurda döndü. 1989’da Profesör ünvanını aldı. Manisa, Sardis kazıları Lidya altın buluntuları, İznik Çini Fırınları kazısı, Tekfur Sarayı kazısı seramik buluntuları ve Topkapı Sarayı Müzesi deposunda bulunan çiniler üzerine çalışmalar yaptı. Kendisinin 2 Türkçe ders kitabı, 4 İngilizce Kitabı ve çok sayıda uluslararası dergilerde basılmış makale ve kongre bildirisi bulunmaktadır.

Geçkinli, halen seramik eserlerin teknik özellikleri ve karakterizasyonu içerikli kitap ile Eyüp seramikleri üzerine çalışmakta ve Eyüpsultan Kent Müzesi kuruluş çalışmalarına devam etmektedir.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız