Eyüpsultan Belediyesi, farkındalık, doğal afetler,  Eyüp Sultan Afet Yönetim Birimi, ESAY

Eyüpsultan Belediyesi, farkındalık oluşturmak ve hazırlıklı olmak için doğal afetler ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Eyüpsultan Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü bünyesinde kurulan Eyüp Sultan Afet Yönetim Birimi (ESAY) büyük bir titizlikle çalışmalar gerçekleştirdi.

Çalışmalarda tüm detaylar ele alınarak doğal afetler sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili senaryolar hazırlandı, planlar ve organizasyon oluşturuldu.

80 ALANA TOPLANMA ALANI LEVHALARI KONULDU

Bu çalışmaların yanı sıra ilçede Afet Sonrası Toplanma Alanları ve Acil Toplanma Alanları belirlendi.

Deprem gibi olası bir afette vatandaşların toplanmaları için belirlenen 80 alana toplanma alanı levhaları konuldu.

Ayrıca, deprem sırasında ve sonrasında yapılacakların anlatıldığı 40 adet bilgilendirme panosu hazırlandı.

Bu bilgilendirme panoları da ilçede bulunan muhtarlık binalarına ve acil toplanma alanlarına asıldı.

Bu arada yine doğal afet sonrası vatandaşların kullanımı için geçici barınma merkezleri de belirlendi.

DEPREM KONTEYNERLERİ KONULDU

İlçede farklı noktalara AFAD ve Eyüpsultan Belediyesi işbirliğiyle, yaşanabilecek herhangi bir doğal afet sonrası ihtiyaç duyulacak malzemeleri barındıran 16 adet AFİS deprem konteyneri konuldu.

Konteynerlerin içerisinde acil müdahalelerde kullanılacak aletler, ilk yardım çantası, radyo ve el telsizi gibi 65 kalem malzeme bulunuyor.

ESAY ARAMA VE KURTARMA EKİPLERİ EĞİTİMLERİNİ TAMAMLADI

Yine ESAY tarafından oluşan Arama Kurtarma Ekibi oluşturuldu. Ekip düzenli olarak eğitim aldı ve periyodik olarak tatbikat faaliyeti gerçekleştirdi.

Eyüpsultan Afet Yönetimi (ESAY) Arama ve Kurtarma Ekipleri, Afet ve Acil Durum kapasiteleri ile saha becerilerini artırmak için düzenlenen eğitimlerini de tamamladı.

Eğitimler, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Yeşilköy eğitim alanında AFAD uzmanları tarafından verildi.

5 gün boyunca devam eden ve toplamda 25 saat süren Temel Arama ve Kurtarma eğitimi uygulamalı olarak gerçekleştirildi.

Eğitimlerde şu konular işlendi;

Temel Afet Bilinci
İNSARAG (BM Arama Kurtarma Danışma Grubu) ve Dünya Afet Yönetim Örnekleri
Yangın türleri ve söndürme teknikleri
KBRN (Kimyasal, Biyolojik,Radyoaktif ve Nükleer Tehlikeler
Enkazda ilk yardım bilgisi.(Uygulamalı)
Hasta/yaralı taşıma usulleri. (Uygulamalı)
Şahsi Teçhizat
Bina tipleri ve hasar çeşitleri, arama kurtarma teknikleri.
Bina tahliyesi ve doğru davranış şekilleri.
Arama yöntemleri – Enkazda çalışma prensipleri.
Arama Kurtarma Ekiplerinin yapısı
Ekip Çalışması ve Önemi
Arama Kurtarma malzemelerinin tanıtımı ve kullanımı(Uygulamalı)
Kurtarmada kullanılan ipler ve düğüm çeşitleri(Uygulamalı)