Eyüpsultan Belediyesi’nden “Körlüğe Hak Temelli Yaklaşmak” konulu söyleşi

Eyüpsultan Belediyesi 7 – 14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında “Körlüğe Hak Temelli Yaklaşmak” konulu söyleşi düzenledi.
Eyüpsultan Belediyesi Ana Hizmet Binası, Mehmet Akif Ersoy Salonu’nda düzenlenen söyleşiye Engelsiz Erişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canan Çam Yücel ile Engelsiz Erişim Derneği Üyesi Ilgın Aydınoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Yücel ve Aydınoğlu söyleşide öncelikle Engelsiz Erişim Derneği ve çalışmaları ile ilgili bilgiler verdiler. Sonrasında ise normal, sağlam ve sağlamcı gibi kavramlar konusunda salonda bulunan katılımcıların yorumlarını aldılar.

Körlüğün haklar, eşitlik ve erişilebilirlik perspektifiyle ele alındığı söyleşide Canan Çam Yücel ile Ilgın Aydınoğlu; körlüğün, bireysel bir eksiklik değil, toplumsal olarak inşa edilen ve çevrelenen bir deneyim olduğunu, engellerin yetilerden değil, erişilemeyen hizmetlerden ve tutumlardan doğduğunu vurguladılar.
Ayrıca, körlüğün ve erişilebilirliğin toplumsal olarak nasıl ele alınması gerektiği, ayrımcı tutum ve uygulamaların nasıl üretildiği, eşit ve bağımsız yaşamın nasıl mümkün olduğu ile eşit, erişilebilir ve engelsiz bir Eyüpsultan için neler yapılabileceğini konuştular.
Görme engelliler için bağımsızlığın sırrı olarak nitelendirdikleri 3B (Braille alfabesi - Beyaz baston - Bilişim teknolojileri) ile ilgili ise görme engelli bireylerin kullandığı Braille alfabesini bilmenin, beyaz bastonu kullanabilmenin ve bilişim teknolojilerine hakim olup iyi şekilde kullanmanın öneminden bahsettiler.