İslambey

Eyüpsultan Belediyesi’nin, İslambey Mahallesi’nde “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ilan ettiği 4.59 hektarlık alanda yıkım çalışmaları başladı.

Başkan Deniz Köken yıkım gerçekleştiren alanda yaptığı açıklamada seçim vaatlerini yerine getirdiklerini belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği kira yardımı kadar Eyüpsultan Belediyesi olarak da kira desteği sağlanacağının müjdesini verdi.

İslambey Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 4,59 hektar büyüklüğünde olan alanda mülkiyet yapısının çözülmesi, sosyal yaşam şartlarının yükseltilmesi, deprem riskine karşı gerekli önlemlerin alınması ivedilikle ihtiyaç duyulduğundan çalışmalara hız kazandırıldı.

DEPREM RİSKİ TAŞIDIĞINDAN VE EKONOMİK ÖMRÜNÜ YİTİRMİŞ RUHSATSIZ YAPILAR

Rezerv Yapı olarak belirlenen alanda yer alan yapıların büyük çoğunluğu deprem riski taşıdığından ve ekonomik ömrünü yitirmiş ruhsatsız yapılar olması sebebiyle 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna göre “Riskli Alan” teklif dosyası hazırlanarak 2020 yılı sonu itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletildi.

Söz konusu alan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunla Bakanlık Makamı’nın 16.05.2022 tarihli Olur’u ile “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlendi.

394 bağımsız birimden oluşan ve 653 adet yeni bağımsız birim üretilecek alan içerisinde bulunan İslambey Mahallesi Ethem Baba Sokak’ta yıkım başladı.

"İSLAMBEY BÖLGESİNİN SORUNLARININ FARKINDAYDIK"

Başkan Deniz Köken’de yıkım yapılacak alana gelerek çalışmaları inceledi.

Konu ile ilgili basın mensuplarına bir açıklama yapan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken şöyle konuştu:

"İSLAMBEY İÇİN YERİNDE DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATMIŞ OLDUK"

Eyüpsultan Belediyesi olarak yerinde dönüşümden önce yerinde sağlam adımlar atmak için işlerimizi sağlam yaptık. Yerinde adımlar atmadan önce, parsellerin akıbetine dair hususların netleşmesi sürecini yaşadık. Bakanlık makamının oluru ile tahliye, yıkım hak sahiplerinin kira yardımı işlemleri için de Belediye Başkanlığımız görevlendirildi. Şükürler olsun İslambey için yerinde dönüşümün startını vermiş olduk. Alanda bulunan 210 binadan 7 bina tamamen tahliye edildi. Hak sahiplerinin kira başvuruları yapıldı. Tahliye olunan binaların yıkım süreçlerini planlıyoruz.

"BAKANLIĞIMIZIN VERDİĞİ KİRA YARDIMI KADAR BİZ DE 1950 TL KİRA YARDIMI YAPACAĞIZ"

Seçim vaatlerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz, İslambey’de yerinde dönüşüm başladı. Komşularımız mahallesinden ayrılmadan yeni evlerine huzurla kavuşacak. Komşularımıza bir de müjdemiz var; Bakanlığımızın verdiği 1950 TL kira yardımı kadar biz de Eyüpsultan Belediyesi olarak 1950 TL kira desteği sağlayacağız. Hayırlı olsun.

“SADECE İSLAMBEY’DE DEĞİL, SORUNLU BÖLGELERİMİZDE ÇALIŞMALARIMIZA İLK GÜNDEN BERİ DEVAM EDİYORUZ”

Sadece İslambey’de değil, sorunlu bölgelerimizde çalışmalarımıza ilk günden beri devam ediyoruz. İşlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi için Temmuz 2021’de Riskli Yapılar Birimini kurduk. Bu çalışmalarımız netice verdi ve Mart 2020’de 464 adet yıkılması gereken yapı sayımız bugün 164’e kadar düştü. Hedefimiz, yılsonu itibariyle riskli yapı sayımızın 100’ün altına düşürülmesi, 2023 itibariyle riskli yapı tespiti yapılan her binanın ilgililerince yıkılması ve kendiliğinden dönüştürülmesinin sağlanması.

"508 SERTİFİKALI MAHALLE AFET GÖNÜLLÜSÜ YETİŞTİRDİK"

Bu arada Eyüp Sultan Afet Yönetim Birimimiz ile de olası afetlere hazırlanıyoruz. 508 sertifikalı mahalle afet gönüllüsü yetiştirdik. Çeşitli STK ve kamu kurumlarında deprem tatbikatlarımızı sık sık gerçekleştiriyoruz, olası senaryoları değerlendiriyoruz. 3 bin 280 kisiye afet farkındalık eğitimi verildi, bu rakam daha da yükselecek. Pandeminin etkisiyle eğitimler durmuştu. 60 kişilik AFAD destek gönüllüsü yetiştirdik"

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız