Akşemseddin Mahallesi, zararlı, böcek

Ülkemizde daha önce varlığı bilinmeyen, iç ve dış karantinaya tabi zararlı olan Anoplophora Spp. (Turunçgil uzun antenli böceği) zararlısı ilçemizde tespit edilmiştir.

Akşemseddin Mahallesi başta olmak üzere yakın bölgelerinde gözlenen zararlı ile mücadele etmek üzere ilgili kurumlarla çalışmalar sürdürülmektedir.

Bu mücadele çalışmasında, zararlının zarar verdiği ağacın belirlenmesinin hemen ardından, ağacın bilgimiz dahilinde ilaçlanması ve devamında gözlenerek gerekiyorsa tarafımızca imha edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu zararlının larvaları ağaçların odun dokusunda beslenerek zarar vermekte ve ağacı tamamen kurutmaktadır. Ağacın gövdesinden çıkış yapan erginlerin oluşturduğu çıkış deliklerinden ya da erginlerin görülmesi ile zararlının varlığı daha kolay tespit edilmektedir.

Ergin çıkış delikleri 10-15 mm çapında olabilmektedir. Zararlı böcek siyah renkte uzun antenlere sahip, üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundadır. Bacaklarının üst kısımları beyazımsı mavimsi bir renktedir.

300 metreye kadar uçabilmekte ve zarar verdiği bölgenin 50 metre civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenmektedir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözlenmektedir.

Zarar yaptığı bitki türler arasında; Acer spp. (Akçaağaç), Aesculushippocastanum( At Kestanesi), Alnus spp. (kızılağaç), Betula spp. (Huş Ağacı), Cornus spp. (kızılcık), Corylus spp. (fındık), Cotoneaster spp. (dağ muşmulası), Crateagus spp.(alıç ağacı), Fagus spp. (kayın ağacı), Ficus spp. , Hibiscus spp., Lagerstromia spp., Mallotus spp., Malus spp. (elma ağacı), Morus spp. (dut ağacı), Platanus spp. (çınar ağacı),Populus spp. (kavak ağacı), Prunus spp. (kiraz ağacı), Pyrus spp. (armut ağacı), Salix spp.(söğüt), Rosa spp. (gül), Ulmus spp. (karaağaç) bulunmaktadır.

Özellikle ilçemizin Akşemsettin bölgesinde rastlanan bu zararlı, park ve yeşil alanlarımızda, cami, okul ve diğer kamu kurumlarının bahçesinde, apartman ve konutların bahçesinde gözlenmekte ve mücadelesi için hassasiyetle anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimize bilgi verilmesi gerekmektedir.

Göz ardı edilmesi durumunda Akşemseddin ve Yeşilpınar Mahalleleri başta olmak üzere zararlının ilçe geneline yayılarak çok sayıda ağaç ve çalı türünün zarar görmesine sebep olmasından endişe edilmektedir.

Konuyla alakalı belediyemize ait 444 30 00 no’lu hattı aranarak bilgi verilmesi hususu kamuoyuna, önemle duyurulur.

EYÜPSULTAN’DA ZARARLININ TESPİT EDİLDİĞİ AĞAÇ TÜRLERİ

· Acer spp. (Akçaağaç Türleri) (En yoğun rastlanan ağaç türüdür.)

· Salix spp. (Söğüt Türleri

· Populus spp. (Kavak Türleri)

· Platanus spp. (Çınar Türleri)

EYÜPSULTAN’DA ZARARLININ TESPİT EDİLDİĞİ AĞAÇLARIN MAHALLELERİ

Belirtilen mahallelerde cadde, sokak, cami ve kurum bahçeleri, özel mülk bahçelerinde söz konusu böcek tespit edilerek imha edilecek ağaçlar işaretlenmiş olup, belirlenen ağaçların imhasının ardından belirlenen bölgelerde sağlıklı ve söz konusu böceğe dayanıklı türlerin dikimi gerçekleştirilecektir.

AKŞEMSETTİN MAHALLESİ

· Akşemsettin Bulvarı İETT durağı üstü

· Cengiz Topel Caddesi Tekel Sitesi Bahçesi

· Evyap Caddesi TEMAD Anadolu Sitesi Bahçesi

· Emek Sokak. Akşemsettin Parkı

· Şehit Öğretmenler İ.Ö.O. Bahçesi

· Alperen Caddesi No: 83 karşısı

· Cengiz Topel Caddesi Zikri Akın Sitesi bahçesi

· Erciyes Sokak. Erdemliler Parkı

YEŞİLPINAR MAHALLESİ

· Özden Sokak (Şehit Bayram Kımıl Parkı yanı)

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız