Koronavirüs'ün 65 Yaş ve Üstü Kişilere Psikolojik Etkileri!

ESADEM Psikologlarından Yaşlılarımıza Tavsiyeler…

Koronavirüse karşı ülkemizde de alınan tüm tedbirler çerçevesinde en kritik olanlarından biri, 21 Mart 2020 tarihi itibariyle, 65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı olan bireylerimiz için hastalıktan korunmak amacıyla getirilen sokağa çıkma yasağı oldu.

Pazar günü itibariyle 50 günün sonunda haftada 4 saat dışarı çıkabilecek olan 65 yaş ve üstü kişilerde psikolojik rahatlama elbette görülecek...

Koronavirüsten hem fizyolojik hem de psikolojik olarak en çok etkilenen, en kıymetli değerlerimizden olan yaşlılarımıza Eyüpsultan Belediyesi Eyüpsultan Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (ESADEM) Psikologları Berat Karaahmetoğlu, Dolunay Hatipoğlu Yanık, Çiğdem Morgil ve Fatma Betül Ergüder Gönül tavsiyelerde bulundu…

ESADEM Birim Sorumlusu Klinik Psikolog Berat KARAAHMETOĞLU sorumuzu yanıtladı…

65+ Bireyler Neden evde kalma konusunda zorlandılar?

ÖNLEMLER ALINMADAN DIŞARI ÇIKILMASIN”

Covid-19 salgını başladığı anda 65+ yaş bireylere sokağa çıkma yasağı geldi. Bu yasak sayesinde virüsün en çok etkilediği yaşlı bireylere, virüsün yayılması engellendi. Fakat bu süreçte evde kalma konusunda sıkıntı yaşayan 65+ yaşlı bireyler çevreleri ve sosyal medya üzerinden çok tepki çektiler. Tepki gösteren kesimler ise sokağa çıkabilen genç kesimdeki bireylerdi. Genç bireyler yaşlı bireyleri anlama konusunda eksik kaldılar, empati yapamadılar.

65+ yaşlı bireyler ömürlerinin az kaldığını bu yüzden hayatı dolu dolu yaşamam gerekir psikolojisiyle hareket ederler. Kalan ömürlerinde de evde kapalı kalmak onları aşırı strese sokabilmektedir. Bu durumun haricinde de yaşlı bireylerde ölüm korkusu başlayabilir. Ölüm korkusu yaşayan yaşlı bireyler bu düşünceden kurtulmak için başka işlerle uğraşırlar başka insanlarla sosyalleşirler. Bu sayede ölüm düşüncesi zihinlerinden uzaklaşmış olur. İşte bu iki sebepten dolayı 65+ yaşlı bireylerde evde kalma süreci gerçekten zor geçmektedir.

Bu hafta sonu 50 günün sonunda 65+ yaş üstü vatandaşlar kısıtlı süreyle sokağa çıkabilecekler. Şimdi bu 65+ büyüklerimiz için iyi haber gibi olsa da arka planda büyük bazı sorunları beraberinde getiriyor. Devletimiz 20 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylere sokağa çıkma yasağı getirdiğinden bu bireylere maske dağıtılmasına izin vermedi. Hafta sonu yasak kısa bir süre kaldırılacak olsa dahi eğer 65+ bireylerin maske ve dezenfektanı yoksa sokağa çıkmamalıdır.

Klinik Psikolog Dolunay HATİPOĞLU YANIK sorularımızı yanıtladı…

İleri Yaştaki Bireylerin COVİD-19’a Yönelik Nasıl Bir Psikolojik Süreci Olabilir?

İleri yaşlardaki bireylerin bu gibi zorlayıcı dönemlerde yoğun kaygı, öfke, huzursuzluk ve içe kapanma gibi dışa vuran birtakım tepkileri olabilir. Bu nedenle, yaşlıların tepkilerinin bu dönemle artabileceğini, sürecin olağandışı bir dönemle alakalı olduğu, rutinlerinin dışına çıkmalarının zorlayıcı olacağını, alışkanlıklarını sürdüremiyor olmalarının katlanılması zor olduğunu ileri yaştaki yakınlarınıza anlatabilirsiniz. Bunu ileri yaştaki bireylerin yakınlarının bilmesi de süreci daha farklı ve sağlıklı değerlendirmesini sağlayacaktır. Bunun yanında zihinsel bozukluk/demans gibi daha zorlayıcı sağlık problemleri yaşayan ileri yaştaki bireylerin tıbbi sürecinin devamlılığının sağlanması, gerekli durumlarda aksiyon alınası bu sürecin daha iyi atlatılması adına oldukça önemli olacaktır.

Psk. Çiğdem Morgil sorularımızı yanıtladı…

İleri Yaştaki Bireylere Diğer Aile Bireyleri Olarak Nasıl Destek Olabiliriz?

ONLARI DOĞRU ŞEKİLDE BİLGİLENDİRELİM VE KAYGILI DURUMDAN UZAKLAŞTIRALIM”

İleriki yaştaki bireyler bu süreçte bizim yanımızda kalıyor olabilirler haliyle covid 19 dan dolayı kaygıları olabilir ve uyku problemleri olabilir, yeme problemleri olabilir, sürekli haber izleyip Covid19 ile alakalı konuşmak istiyor olabilirler ayrıca depresif bir ruh halleri olabilir, sürekli uyumak isteyebilirler hiçbir şey yapmak istemiyor olabilirler. Bu durumda onlara destek sağlayabilmek adına onlarla birlikte program yapmalıyız örneğin sabah kalktığınızda bugün yapabileceklerinizi sıralayın günlük programınızı beraberce saat saat oluşturun. Bu programın içinde onun sevdiği şeylerin yanı sıra yapabileceği şekilde varsa rahatsızlıklarına uygun bir egzersiz olmalıdır, kitap okuma olmalıdır, ev işlerine de onu dahil etmeliyiz. Diğer akraba bireyleriyle online görüntülü sohbetler yaparak hem özlemlerini gidermeli hem de sosyalleşmelerini sağlamalıyız. Kısacası hayatını dolu dolu yaşamasını, kaygılı durumdan uzaklaşmasını sağlamalıyız. İzin verilen saatlerde de güvenli yerlerde dolaşmalarını sağlamalıyız. D vitamini açısından yaşlılar daha dezavantajlı olduğundan ve D vitaminin psikolojimiz üzerinde etkisinin çok büyük olduğunu bilerek her gün muhakkak yaşlımızı güneş alan bir yerde en az yarım saat güneşlendirmeliyiz. Bu süreçte bizler gibi yaşlılarımızın da günde yalnızca bir kere haberlere bakmasını bu haberin de Sağlık Bakanlığının verileri olmasını tavsiye ediyorum.

Yaşlımız ile birlikte oluşturacağımız rutini günlük olarak yaptığımız gibi bir de haftalık olarak oluşturmalıyız, yani her güne bir hedef belirleyerek birlikte haftalık program yapmalıyız. Yaşlımızın kaygısı ileri derecede ise, hiçbir şeyi yemiyor, hiç uyku uyuyamıyor, sürekli aynı şeyleri tekrarlayıp kendinin ve etrafındakilerin yaşam kalitesini ciddi derecede etkiliyorsa bir psikiyatristen medikal destek isteyebiliriz. Ayrıca psikolojik destek için de bizlerden online terapi talep edebilirler.

Psk. Fatma Betül Ergüder Gönül sorularımızı yanıtladı…

İleri Yaştaki Bireyler Sokağa Çıkmaya Başlayınca Nelere Dikkat Etmeliler

YANLARINDA MUHAKKAK BİR REFAKATÇİ OLMALI. ÇOK UZUN YÜRÜYÜŞLERDEN UZAK DURMALILAR”

İleri yaştaki bireylerin ve kronik rahatsızlıkları olan bireylerin sokağa çıkma yasakları bittiğinde belli saatlerde dışarıda olabilecekler fakat uzun süre hareketsiz kalmış yaşlı bireylerin ve hasta bireylerin sokağa çıktıklarında dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır, yaşlı ve hasta bireylerin özellikle yürümekte zorluk çeken veya kronik hastalıkları bulunan bireylerin yalnız bir şekilde değil yanlarına refakatçi olacak şekilde dışarı çıkmaları gerekmektedir. Olacak herhangi bir probleme veya yaşanacak duruma karşı yardımcı olacak bir yakını yanında olmalıdır. Bununla beraber uzun süre evde kalmaktan kaynaklanan hareketsizlik sebebiyle sokağa çıkmaya başlayınca uzunca yürüyüşler ve saatlerce dışarda kalma yerine vücudu ve kendilerini yormadan kısa ve yeterli sürede dışarda olması ve eğer kronik rahatsızlığı olan bir birey ise kullandığı ilaçları mutlaka yanında bulundurmalıdır. Mümkünse toplu taşıtlardan oldukça uzak olmaları gerekmektedir. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken hususlar aslında tüm insanımızın dikkat etmesi gereken önemli kurallardır, kalabalık ortamlardan uzaklaşmaları, bulunmamaları gerekmektedir. Ağızlarını ve burunlarını iyice kaplayan maske takmalıdırlar, eldiven kullanmaları da gerekmektedir ve dışarı çıktığımızda hepimizin uyması gereken sosyal mesafe kuralına uyarak, diğer bireylerle en az bir buçuk metre mesafede uzak kalmaları gerekmektedir.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız