Hayatı ve Eserleriyle Mihrişah Valide Sultan

Eyüpsultan Belediyesi, hayırseverliğiyle bilinen ve kabri Eyüpsultan’da bulunan Mihrişah Valide Sultan’ı ölüm yıldönümünde, Eyüpsultan Araştırma Merkezi’nde düzenlenen bir programla andı.

Program, Eyüpsultan Camii arkasında bulunan Mihrişah Valide Sultan’ın kabir ziyareti ile başladı. Okunan duaların ardından Eyüpsultan Araştırma Merkezi’ne geçilerek Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt tarafından ‘’Şahsiyeti ve Hayır Eserleriyle Mihrişah Valide Sultan’’ sunumu gerçekleştirildi. Seminerde Mihrişah Valide Sultan’ın hayatı ve yaptırdığı eserler detaylarıyla konuklarla paylaşıldı.

Programa, Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcı Zekeriya Yıldız, Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı Eda Çaçtaş, FSM Vakıf Üniversitesi’nden İdris Akarçeşme, İ.T.Ü’den emekli Emel Geçkinli, FSM Üniversitesi’nden Eyüp Sabri Kala, İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü’nden emekli Erman Güven, İ.B.B. Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü’nden Hatice Atik, İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hatice Arslan Sözüdoğru, İ.Ü.’den Öğretmen Zeynep Soyutemiz, Medipol Üniversitesi Hastanesi Red. Tek. Fatma Hilal Akgün, Eskişehir Anadolu Ün. Tarih Öğretmeni Hediye Tuğba Sezer, Psikolojik Danışman Fatma Zehra Karadağ, Eyüpsultan Diyanet’ten Ayşe Çalışkan ile Eyüpsultan Belediyesi müdür ve çalışanları katıldı.

Programın sonunda Eyüpsultan Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü İrfan Çalışan tarafından Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt’a Eyüpsultan Minyaturü hediye edildi.

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN

Kesin olarak bilinmemekle birlikte Mihrişah Sultan’ın 1745 yılından önce doğduğu tahmin edilmektedir. 1 Sultan III. Ahmed ile Emine Mihrişah Sultan’ın gelini olan Mihrişah Sultan 26. Osmanlı padişahı III. Mustafa’nın eşidir. Mihrişah Sultan III.Selim, Hibetullah Sultan ve Fatma Sultan’ın annesidir. 1774’te III. Mustafa’nın aniden vefatı üzerine Eski Saray’a gönderilen Mihrişah Sultan, I. Abdülhamit’in 15 yıl süren saltanatı boyunca burada kalmıştır.

1789 yılında oğlu III. Selim’in 28.Osmanlı padişahı olması üzerine valide alayı ile Topkapı Sarayı’na dönen Mihrişah Sultan,Valide Sultan unvanını almıştır. Dindar ve hayırsever bir saraylı olan Valide Sultan, Eyüp Sultan’ın manevi boyutunu önemsemenin yanı sıra siyasi boyutunu da ihmal etmemiş, en önemli mimari abidelerinden biri 11 olan külliyesini Bostan İskelesi’nde, cülus yolunun kenarında inşa etmiştir. Şehzâdelerin padişah olmak üzere kılıç kuşanma merasimi için Eyüp Sultan’ın huzuruna giderken attan indikleri, kılıç kuşanıp padişah olduktan sonra ata bindikleri binek taşı Valide Sultan İmareti’nin kapısının önündedir. Önemli bir merkezde inşa edilen külliye, mimari ve estetik açıdan da bir şaheserdir. Kendini hayır hasenat işlerine adayıp devlet işlerine karışmayan Mihrişah Valide Sultan bu hizmetlerini kalıcı kılmak için valide sultanlığının henüz birinci yılında vakfını kurmuş, ömrünün kalan kısmını vakıf hizmetlerine adamıştır. Kurduğu vakıf aracılığıyla oğlu III. Selim’in yenilikçi girişimlerini desteklemiş, yeni kurulan kışlalara cami ve hamamlar inşa etmiş, askerlere yemek ücreti olarak vakıftan tahsisat ayırmış, yeni kurulan hastane personelinin ücretini vakfından karşılamıştır. 60’lı yaşlarda iken 16 Ekim 1805’te Topkapı Sarayı’nda vefat eden Mihrişah Valide Sultan, Eyüp Sultan’da yaptırmış olduğu külliyenin bir parçası olan türbeye defnedilmiştir. Mihrişah Valide Sultan’ın eşi Sultan III. Mustafa, oğlu III. Selim ve kızları Hibetullah Sultan ile Fatma Sultan ise III. Mustafa’nın yaptırdığı Laleli Külliyesi’nde medfundur. Valide Sultan, vakfının en önemli müessesesi olan külliyesini kurarken Eyüpsultan semtini seçmiştir.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız