Mim Kemal Öke: Kıssahanlık Anadolu'daki önemli geleneklerimizden biriydi

Eyüpsultan Belediyesi, On bir Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif için düzenlediği birbirinden güzel programları, sosyal medya üzerinden vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor.

Moderatörlüğünü Recep Demirkaynak’ın yaptığı “Eyüpsultan’da Ramazan Sohbetleri”nin 4 Mayıs Salı günkü konukları Mim Kemal Öke ve Neyzen Ender Doğan oldu.

“KISSAHANLIK BİZDE ÇOK ÖNEMLİYDİ”

Mim Kemal Öke ve Demirkaynak’ın anlattığı kıssadan hisselerle, Ender Doğan’ın seslendirdiği ilahilerle renklenen, sıcak ve samimi bir sohbet havasında geçen programda Mim Kemal Öke, Anadolu’daki önemli geleneklerden bir tanesinin de kıssahanlık olduğu belirterek şunları söyledi: “Kıssahanlık çok önemliydi bizde, yani Dede Korkutluk. O geleneği hep yaşattık biz kendi içimizde. Maalesef tabi ki zaman içinde biz onu asrın idrakine söyletmekten aciz kaldık. Bu gelenekte çok az numune kabilinden bazı gönül ehilleri tarafından devam ettiriliyor. Keşke imkan olsa onlarında okulları olsa yapılabilse. Bizim kültürümüze baktığınız vakit şu tasavvufu gönül ehli olanların insanların kalbini açmak için kullandıkları anahtar sizin kemalinize ve rüştünüze, yaşınıza göre zaman içerisinde evriliyor, geliyor. Nasıl oluyor, bu tekamül meselesi. Çocuklara baktığınız vakit, çocuklara birdirbir oynatıyoruz. Birdir bir dediğiniz vakit çocuğa o birin önemini anlatmaya başlıyorsunuz. Ondan sonra Karagöz - Hacivat geliyor, bir varmış pir varmış. Bu şehrin risalesini sunmuş gibi oluyorsunuz o çocuğa daha o yaşlardan itibaren. Biraz daha büyümeye başlıyor kahvehaneler oluşuyor, mahallelerin içine kıssahanlar gelmeye başlıyor. Kıssa hanlar Anadolu’daki o geleneği, Dede Korkut geleneğini sürdürüyorlar. Bunlar seyyar dergah.”

MİM KEMAL ÖKE, HZ. MEVLANA’NIN ORUÇLA İLGİLİ SÖZLERİNİ PAYLAŞTI

Programda Hz.Mevlana’nın oruçla ilgili söylediği sözleri de paylaşan Mim Kemal Öke, sözlerine şöyle devam etti: “Mübarek divanı kebirinde öyle buyuruyor ki ‘Sen, orucu, şaşılacak acayip meziyetleri bulunan bir şey olarak bil! Oruç, insana can bağışlar. Gönül lütfeder. Sen, şaşılacak bir şey görmek istersen, oruca şaş! Sen, göklere çıkmak, Mi’rac etmek sevdasındaysan, şunu bil ki, oruç, senin önüne getirilmiş bir Arap atıdır.’ Tabi uzun bir gazel bu ama içerisinde bazı önemli beyitleri sizlerle paylaşmak istedim. ‘Oruç, özlem çekenlerin gönüllerini, canlarını öyle tazeleştirir ki, zavallı balığı bile su o kadar tazeleştiremez diyor. Cenab-ı Hakk, bu beş direğin her birinde orucu, orucun kaderini gizlemiştir. Zaten oruç kadir gecesi gibi gizlidir.’ Yani orucun sırlarına bir vakıf olacak olsak nefis terbiyesindeki kendisinin hünerini bir bilebilsek o zaman oruca ne kadar talip oluruz diye kendisi üzerinde duruyor. En güzeli de Ramazan’dan sonra bayramda gelecek inşallah gerçek bayramımız olsun. ‘Oruç seni gün gibi gönlü aydın, canı saf bir hale kor. Sonra da padişahla buluşma bayram gününde varlığını kurban eder, seni varlıktan ve benlikten kurtarır’ diyor. Yani oruç geldi hizmetini yaptı, kurban oldu gitti diyor. Orucu inşallah memnun ederiz, Ramazan’ı da memnun ederiz.”

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız