Vehbi Vakkasoğlu: Ramazan'a adaletli davranmalıyız

Eyüpsultan Belediyesi tarafından, Ramazan-ı Şerif için özel olarak hazırlanan ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan Eyüpsultan’da Ramazan Sohbetleri programının konuğu bu kez Eğitimci - Yazar Vehbi Vakkasoğlu oldu.

Moderatörlüğünü Recep Demirkaynak’ın yaptığı program, Şam’dan gelen Mutasim Al Asali’nin Kur'an-ı Kerim kıraati ile başladı.

Tasavvuf Musikisi eserlerinin de seslendirildiği programın konusu ise adalet oldu.

“ŞİKAYET YASAK, ŞÜKÜR! ŞÜKÜR! ŞÜKÜR!”

Eğitimci - Yazar Vakkasoğlu programda konuşmasına, son günlerde en çok tekrarladıkları “Şikayet yasak, şükür, şükür, şükür” sözleriyle başladı.

“RAMAZAN’A ADALETLİ DAVRANMALIYIZ”

Mübarek, şerefli Ramazan ayında her şeyin konuşulmasının gerekli olduğunun ama dil ile değil gönül ile konuşulmasının gerekli olduğunun, yoksa sözü israf etmiş olacağımızın altını çizen Vakkasoğlu şunları söyledi:

“Ramazan'a karşı da adaletli davranmamız lazım. Düşünelim, evimize bir misafir gelecek, evde bir telaş olur, kılık kıyafet düzenlenir. Şimdi Rahman’ın misafiri, bağış ayı, barış ayı eli kolu hediyelerle dolu geliyor. Bir tövbeyle bin günahı silip süpürecek, içinde bulunan Kadir Gecesi hürmetine 83 yıllık bir ömrün bereketi verilecek bir ay geliyor. Kur’an’la şereflenmiş bir ay. Ama biz bihabersek, hiçbir şey olmamış gibi davranıyorsak o zaman Ramazan-ı Şerif’e karşı adaletsiz davranmış, haksızlık yapmış oluruz. Allah’ın, Rahman’ın misafirine bu haksızlığı yapan kendisi zarar eder. Gönül alıcıdır. O zaman ne yapalım? Önce alıcıyı temizlemek lazım, kontrol etmek lazım, yaratılış ayarlarına döndürmek lazım. Bakalım tam çalışıyor mu? Ramazan-ı Şerif’in vereceklerini alacak kadar saf, mübarek, duru mu? Buna bakmak lazım.

“İKİ DAMLA GÖZYAŞI İNSANIN KALBİNİ TERTEMİZ EDER”

İbadetleri saf bir gönülle yapmak, saf bir gönülle dua etmek, gönülden geldiğince dua etmek çok önemli. Din samimiyettir, dua da samimiyettir. İki damla gözyaşı sessiz, kelimesiz, harfsiz en güzel manevi deterjana dönüşür, siler süpürür, tertemiz eder insanın kalbini.

“ADALET HAK EDENE HAK ETTİĞİ MİKTARINCA KARŞILIĞINI VERMEKTİR”

Adalet herkese eşit davranmak değildir, hak edene hak ettiği miktarınca karşılığını vermektir. Biz elimizden gelen şekilde evde eşimize, çocuğumuza, torunumuza, komşumuza haklarına riayet ederek adaleti uygulayacağız. Hayvana, tabiata dahi adaletli davranacağız. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki gökyüzündekiler size acısınlar.

“ADALET MÜLKÜN ESASIDIR”

El adlü esasül mülk - Adalet mülkün esasıdır, temelidir Hz. Ömer’in sözüdür. Adaleti çeker alırsanız devlet ayakta durmaz, yuva ayakta durmaz. Bu günlerde erkek şiddetinden bahsediliyor. O gönüllerde adalet, hak, hukuk duygusu yok mu? Maalesef bunu veremedik. Burada bizlerin de suçu var. Nasıl temizleneceğiz? İşte Ramazan ayında imkanımız var”

“KENDİMİZE KARŞI ADİL OLALIM”

Vakkasoğlu programın sonunda kendimize karşı da adil olmamız gerektiğini belirterek, “Kafamız sahih bilgilerle, kalbimiz doğru sevgilerle, karnımız da helal kazançlarla dolsun” dedi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız