Klasik Türk Musiki, Zekai Dede Efendi, Eyüpsultan, Sinem Sevindik, Rıfat Çalışkan, Nihat İncekara

Klasik Türk Musiki tarihinin usta ismi Zekai Dede Efendi, Eyüpsultan’da düzenlenen programla anıldı.

Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Zekai Dede’yi Anma Konseri’nde Zekai Dede Efendi’nin besteleri muhteşem bir konserle sunuldu.

Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen konserde, Eyüpsultanlı olan Zekai Dede Efendi’nin, sevilen eserlerini Sinem Sevindik ve Rıfat Çalışkan yorumladı.

Programda, Eyüp Musiki Vakfı Başkanı Nihat İncekara tarafından Zekai Dede Efendi hakkında kısa anekdotlar da verildi.

ZEKAİ DEDE EFENDİ KİMDİR?

Klasik Türk Musikisinin büyük bestekârlarından Zekai Dede Efendi, 1825’te Eyüpsultan, Cedit Ali Paşa Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası cami imamı Hafız Süleyman Efendi, annesi Zineti Hanım’dır. Lalizade Seyyid Abdülbaki Efendi İbtidai Mektebinde ilk eğitimini alan Zekai Dede, amcası Hafız İbrahim Zühdi Efendi’den Kur’an-ı Kerim ve hafızlık, babasından da hat sanatı eğitimi aldı.

Hafız olduktan sonra Arapça ve mantık dersleri de alan Zekai Dede, Eyyubi Şahinbeyzade Mehmet Bey ve Hammamizade İsmail Dede Efendi’den musiki dersleri aldı, meşke katıldı. Musiki konusunda kendini yetiştirirken, bir taraftan da Mısırlı Mustafa Fazıl Paşa’nın Eyüpsultan’daki konağında musiki hocalığına başlayan Zekai Dede Efendi, 1845’te Mustafa Fazıl Paşa ile birlikte Mısır’a giderek, 1858’e kadar orada kaldı.

Paşa ile birlikte İstanbul’a dönen Zekai Dede, babasının vefatı üzerine (1864), onun yerine imamlığa ve hat muallimi olarak da mektepte göreve başladı. Bunlarla birlikte Yenikapı Mevlevihanesi’ne devam ederek, 1868’de Mevlevi oldu.

Yanından hiç ayrılmadığı Mustafa Fazıl Paşa’nın ölümünden sonra başladığı Daruşşafaka Mektebi’ndeki musiki hocalığı ve 1885’te getirildiği Bahariye Mevlevihanesi kudümzenbaşılık görevini vefatına kadar sürdürdü. Dedelik unvanı da verilen Zekai Dede Efendi, 1897’de vefat etti.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız