Belediye Meclisinin 09.01.2020 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 2. toplantı dönemi Ocak ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 08.01.2020 tarih ve 09 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 9
Rapor Tarihi : 08.01.2020
Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 199 sayı, 06.01.2020 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

06.01.2020 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

"İlgi: 09.12.2019 tarih, 177394 sayılı İBBB, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yazısı.

Eyüpsultan İlçesi, Alibeyköy Bölgesinde, Akşemsettin, Çırçır, Karadolap, Yeşilpınar Mahallelerinde ekli bilgi paftasında görülen alanda 1980'li yıllarda kooperatif yöntemiyle oluşmuş yapılaşmalar mevcut olup, bu yapılar 1999 depreminden önce yapıldığı için binaların yapım tekniği ve malzemesi Meri Deprem Yönetmeliği'ne uygun değildir. Bilgi paftasında yer alan, saçak parsel olarak tanımlanan bu parseller; etrafı park ile çevrili olan ve kadastral/plan yollarından mahreç almayan parseller olup, mevcutta 5-6 kat irtifaya sahiptirler. Söz konusu yapıların kullanım ömürlerinin tamamlandığı ve hayati risk taşıdığı sebebi ile meri yönetmeliklere uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir. Bununla beraber 19.03.2005 t.t.'li Alibeyköy Uygulama İmar Planı sınırları içerisinde bulunun söz konusu alanlarda, meri plan koşullarına göre yeni yapılar oluşamamakta ve ayrıca 21.01.2013 t.t.'li plan notu tadilatı ile getirilen inşaat alanı artışı hükümleri, tevhit şartı gerektirdiğinden, bahsi geçen alanlar meri plan hükümleri şartlarından yararlanamamaktadırlar. Bu şartlardan yararlanarak bölgenin dönüşebilmesi amacı ile; 19.03.2005 t.t.'li Alibeyköy Uygulama İmar Planı için plan notu tadilatı çalışması yapılmıştır. Konuya ilişkin söz konusu alanda yaşayan vatandaşlara cevaben yazılmış olan ve İlçe Belediyelerini yetkilendiren İBB'nin ilgi yazısında "... Büyükşehir Belediyeleri sınırları içerisindeki bütün İlçe Belediyeleri, riskli alan ve rezerv yapı alanı belirlenmesi ve riskli yapı tespit çalışmaları ile 6306 sayılı kanun kapsamındaki yapıların tahliyesi ve yıktırılması çalışmalarında yetkilendirilmiştir." denilmektedir. Bu bağlamda tarafımızca hazırlanan plan notu tadilatı hükümleri aşağıdaki gibidir:

-Saçak parseller; etrafı park alanı ile çevrili olan ve kadastral/plan yollarından mahreç almayan parsellerdir.

-Saçak parsel olarak yapılaşmış konut adalarında, site ve/veya blok grupları bütününde tevhid edilemeyen parsel kalmayacak ve bahçe mesafeleri belli olacak şekilde İlçe Belediye Encümeni tarafından onaylanan vaziyet planına göre uygulama yapılacaktır.

-Alibeyköy Uygulama İmar Planı Plan Notları'nın, 21.01.2013, 12.07.2013 ve 16.02.2016 tasdik tarihli plan notu tadilatlarındaki inşaat alanı artışı hükümleri uygulanacaktır.

-Vaziyet planlarında TAKS=0,80 olarak kabul edilecek ve Nazım İmar Planında konut olarak belirlenen alanlar haricine parsel/blok yerleştirilemeyecektir.

-Kat yüksekliği = Artışlı İnşaat Alanı / Parsel Alanı x 0,80 formülü ile hesap edilecektir. (Artışlı inşaat alanı, Alibeyköy Uygulama İmar Planı 21.01.2013 t.t.li plan notu tadilatı ile tanımlanmaktadır.)

-Yeşil alanlardan bina ve otopark giriş çıkışı yapılabilir.

-Otopark ihtiyacının parselinde karşılanamaması halinde yeşil alanların altında idarenin belirleyeceği şartlara göre otopark yapılabilir.

-Açıklanmayan hususlarda meri imar planı ve meri imar yönetmeliği hükümleri geçerlidir.

TALEP/SONUÇ: 19.03.2005 t.t.li Alibeyköy Uygulama İmar Planında plan notu tadilatına ilişkin plan paftası yazımız ekinde olup uygun görülmesi halinde 3194 sayılı yasanın 8b maddesine göre Meclis'e havalesini arz ederim” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde: 19/03/2005 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Alibeyköy Uygulama İmar Planı plan notu tadilatı teklifi incelenmiş olup, Alibeyköy bölgesinde Akşemsettin, Çırçır, Karadolap, Yeşilpınar Mahallerinde kooperatif, site vb. şekilde yapılaşmış alanlarda kentsel dönüşümün sağlanması amacıyla hazırlanmış olan teklife konu plan notunun;

  • KADASTRAL/PLAN YOLLARINDAN MAHREÇ ALMAYAN ETRAFI PARK ALANI İLE ÇEVRİLİ PARSELLERDE (SAÇAK PARSEL OLARAK TANIMLANAN) YAPILAŞMIŞ KONUT ADALARINDA, SİTE VE/VEYA BLOK GRUPLARINDA CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI, MEVCUT YAPILARIN YIKILARAK FEN VE SANAT KURALLARINA UYGUN OLARAK YENİDEN YAPILMASINI TEMİN AMACIYLA ADA/SİTE/BLOK GRUBU İÇERİSİNDE ARTIŞLI İNŞAAT ALANI OLUŞTURAMAYACAK ŞEKİLDE TEVHİD EDİLEMEYEN PARSEL KALMAYACAKTIR. UYGULAMA İMAR PLANINDAKİ DONATI ALANLARI AZALTILMAYACAK ŞEKİLDE TEVHİD EDİLECEK PARSELLER ARASINDA KADASTRAL BÜTÜNLÜK ARANMAKSIZIN ALİBEYKÖY UYGULAMA İMAR PLANI 21.01.2013, 12.07.2013 VE 16.02.2016 TASDİK TARİHLİ PLAN NOTU TADİLATLARINDAKİ İNŞAAT ALANI ARTIŞI HÜKÜMLERİ UYGULANACAKTIR.
  • VAZİYET PLANLARINDA TAKS=0,80 OLARAK KABUL EDİLİR VE NAZIM İMAR PLANINDA KONUT OLARAK İŞARETLENEN ALANLAR HARİCİNE PARSEL/BLOK YERLEŞTİRİLMEZ.
  • KAT ADEDİ = ARTIŞLI İNŞAAT ALANI / (PARSEL ALANI x 0,80) FORMÜLÜ İLE HESAP EDİLECEKTİR. (ARTIŞLI İNŞAAT ALANI, ALİBEYKÖY UYGULAMA İMAR PLANI 21.01.2013, 17.03.2013 VE 16.02.2016 T.T.Lİ PLAN NOTU TADİLATI İLE TANIMLANMAKTADIR.)
  • BU ALANLARDA YENİ BLOK OTURUM ALANLARI (PARSELLER) VE DONATI ALANLARININ YENİ YERLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN UYGUN GÖRÜŞÜYLE İLÇE BELEDİYESİ TARAFINDAN ONAYLANACAKTIR.
  • ADA BÜTÜNÜNDEKİ ÇEKME MESAFELERİ, PARSELLERİN ADA KENARINA MESAFESELERİ, BLOKLAR ARASI MESAFE VB. TÜM İLİŞKİLER VAZİYET PLANINDA BELİRLENECEK OLUP 3194 SAYILI İMAR KANUNU VE 6306 SAYILI KANUN DOĞRULTUSUNDA YAPILMASI GEREKEN TÜM UYGULAMALAR VE YAPI RUHSATI İŞLEMLERİ BU VAZİYET PLANINA GÖRE YÜRÜTÜLECEKTİR.
  • BİNA VE OTOPARK GİRİŞ ÇIKIŞLARI YEŞİL ALANLARDAN YAPILABİLİR, OTOPARK İHTİYACININ PARSELİNDE KARŞILANAMAMASI HALİNDE YEŞİL ALANLARIN ALTINDA İDARENİN BELİRLEYECEĞİ ŞARTLARA GÖRE OTOPARK YAPILABİLİR.
  • VAZiYET PLANI UYARINCA YAPILMASI GEREKEN TERK VE SATIN ALMA İŞLEMLERİ BEDEL ALINMAKSIZIN TRAMPA YÖNTEMİ İLE YAPILACAKTIR.
  • AÇIKLANMAYAN HUSUSLARDA ALİBEYKÖY UYGULAMA İMAR PLANI VE MERİ İMAR YÖNETMELİĞİ HÜKÜMLERİ GEÇERLİDİR. şeklinde yeniden düzenlenmesi ile komisyonumuzca oybirliği ile tadilen uygun görülmüştür.

KARAR :

İmar Komisyonunun 08.01.2020 tarih ve 09 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız