2021 Temmuz Ayı Meclis Kararları

Belediye Meclisinin 08.07.2021 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 3. toplantı dönemi Temmuz ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk Komisyonunun 07.07.2021 tarih ve 40 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 40

RAPOR TARİHİ : 07.07.2021

İLGİ : Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünün 29.06.2021 tarih ve 2958 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünün yazısında;

“İlçemiz sınırları dahilinde Ruhsatlandırma işlemi, 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılmakta olup; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Yönetmelikte;

Madde 6''Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. (....)İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.''

Madde 23''Yetkili idareler ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhi müesseseler için yapılacak beyan ve incelemelerde; insan sağlığına zarar verilmemesi, çevre kirliliğine yol açılmaması, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemeleri esas alır.

Madde 26''Bir gayrisıhhi müessesenin, öncelikle kendi türündeki işyerlerine mahsus sanayi bölgesinde kurulması esastır.'' hükümleri yer almaktadır.

İlçemizde sanayi bölgesinin olmaması nedeni ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alamayan gayrisıhhi işyerleri problemlerinin giderilmesi veya işyerlerinin tahliye edilmesi için GEÇİCİ İZİN BELGESİ verilmesi hususunda;

A- İzin Belgesi Verilecek Binanın Durumu:

1- 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış olup, yapı kullanma izin belgesi olmayan binalarda faaliyet gösteren gayrisıhhi işyerlerine düzenlenecektir.

2- 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış olup, yapı kullanma izin belgesi veya yapı ruhsatı olduğu halde zabıtlı olan binaların, zabıtlı katlar (yıkım kararı alınmış) haricinde kalan katlarında faaliyet gösteren gayrisıhhi işyerlerine düzenlenecektir.

3- 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış olup, mimari projesinde mesken olarak projelendirilmiş ancak tamamı gayrisıhhi işyeri olarak faaliyet gösteren işyerlerine düzenlenecektir.

B- Diğer Hususlar:

1- İzin verilen işyerlerinden, verilen izninin iptalini gerektirecek bir durum ortaya çıkması halinde hiçbir hak talep edilmeyeceği konusunda işyeri ilgilisinden taahhütname alınması,

2- Düzenlenen belgenin adı: Geçici İzin Belgesi

3- Düzenlenen belgenin süresi: Belge bir yıllık olarak verilecek olup, sürenin uzatılmak istenilmesi durumunda; idare uygun görürse işyerinin fenni yönden uygun olduğuna karar verdikten sonra belgenin süresini tekrar uzatabilecektir.

4- Düzenlenen belgenin devri: Düzenlenen belgenin devir hakkı yoktur.

5- Düzenlenen belgenin iptali: Belediye gerek gördüğünde belgeyi tek taraflı olarak iptal edebilir.

6- Belediye, bina ve işyerinin durumuna göre işyeri ilgilisinden; taahhütname, muvafakatname, fenni rapor, itfaiye raporu, ses yalıtımı, depreme dayanıklılık raporu (statik rapor), iş sağlığı ve güvenliği mevzuatındaki tedbirler vb. belge isteyebilir.

7- İzin belgesi verilen iş yerlerinden ilk yıl için normal ruhsat harç ve ücreti alınacak, devam eden yıllar için ücretin ½ alınarak belge yenilenir.

Yukarıda belirlenen kriterlere uygun olarak;

1- Gayrisıhhi faaliyet gösteren işyerlerinden; mevzuatta öngörülen sanayi bölgelerine tahliyesinin sağlanması amaçlandığından,

2- İlçemizde faaliyet gösteren gayrisıhhi müesseselerin tahliye sürecinden kaynaklanabilecek mağduriyetlerinin giderilmesi için ''GEÇİCİ İZİN BELGESİ” verilmesi hususunda karar alınmak üzere yazımızın Belediye Meclisine havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; Müdürlük teklifinde belirtilen nedenlerden dolayı ilçemizde faaliyet gösteren gayrisıhhi müesseselerin tahliye sürecinden kaynaklanabilecek mağduriyetlerinin giderilmesi için ''GEÇİCİ İZİN BELGESİ” verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk Komisyonunun 07.07.2021 tarih ve 40 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız