Belediye Meclisinin 04.02.2021 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 3. toplantı dönemi Şubat ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde, Mesken ve Gecekondu+İmar+Çevre Ortak Komisyonunun 03.02.2021 tarih ve 02 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR+ÇEVRE+MESKEN GECEKONDU ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 02

RAPOR TARİHİ : 03.02.2021

İLGİ : Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün 29.01.2021 tarih ve

2856 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün yazısında;

“Eyüpsultan İlçesi, Nişanca Mahallesi 354 Ada 102 Parsel 30.04.2010 tarihinde 2010/405 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 5366 sayılı ‘Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında Kentsel Yenileme Alanı ilan edilmiştir. Nişanca Mahallesi Kentsel Yenileme Alanı Avan Projesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 07.01.2021 tarihli ve 5085 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanunun 3.maddesinde ‘Yenileme projelerini onaylamak üzere 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 51 inci maddesine göre gerektiği kadar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu oluşturulur. Kurulca onaylanan projeler, il özel idaresi veya belediyece uygulanır.’ hükmü ve ilgili kanunun uygulama yönetmeliğinin 17. maddesine göre ‘Yetkili idareler tarafından yapılan veya yaptırılan yenileme avan projesi koruma bölge kurulu kararını müteakip yetkili idarelerin meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile; belediyelerde belediye başkanının, il özel idarelerinde valinin onayı ile yürürlüğe girer. Büyükşehir belediye sınırları içinde büyükşehir belediyelerinin yapacaklarının dışında kalan yenileme avan projesi, ilçe ve ilk kademe belediye meclislerinde kabulünden sonra büyükşehir belediye başkanınca onaylanarak yürürlüğe girer.’ şeklindedir.

TALEP/SONUÇ: 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanunun 3. Maddesinde yer alan hükümlerine göre makamınızca uygun görülmesi halinde; Nişanca Mahallesi 354 Ada 102 Parsele ait Kentsel Yenileme Alanı Avan Projesinin Belediye Meclisi'ne havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

5366 sayılı Kanunun 3. Maddesinde hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 07.01.2021 tarihli ve 5082 sayılı kararı ile onaylanan Nişanca Mahallesi 354 adaya ait Kentsel Yenileme Alanı Avan Projesi, kamu yararına yönelik olması sebebiyle komisyonumuzca oy çokluğu uygun görülmüş olup, Meclise arz olunur.

KARAR :

Mesken ve Gecekondu+İmar+Çevre Ortak Komisyonunun 03.02.2021 tarih ve 02 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.