2020 Şubat Ayı Meclis Kararları

Belediye Meclisinin 06.02.2020 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 2. toplantı dönemi Şubat ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk Komisyonunun 05.02.2020 tarih ve 15 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 15
RAPOR TARİHİ : 05.02.2020
İLGİ : Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 21.12.2019 tarih ve 31255 sayılı yazı

KOMİSYON İNCELEMESİ

09.01.2020 tarihli Meclis toplantısında Komisyonumuza iade edilen, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün 21.12.2019 tarih ve 31255 sayılı yazısında yazısında; “Mülkiyeti Belediyemize ait Kemerburgaz mahallesi 47/1 pafta 3106 parsel sayılı 210.538,00 m2 yüzölçümlü taşınmaz plansız alanda kalmaktadır. Söz konusu taşınmazın,

a) Kat Karşılığı

b) Satış

c) Yap İşlet Devret Modeli

d) Kiralama

yöntemleri ile değerlendirilmesi için 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 18. maddesine göre Belediye Başkanı'na yetki verilmesi hususundaki yazımız ve eki dosyanın Belediye Meclisine havalesini arz ederim. ” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Teklif komisyonumuzca incelenmiş olup, 5393 sayılı Belediye Kanununun Belediye Meclisinin görev ve yetkileri başlığını taşıyan 18. maddesi (e ) bendinde “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek” yetkisi Belediye Meclisine verilmiştir.

Bu itibarla plansız alanda kalan sözkonusu taşınmazın öncelikle planları yapılmak suretiyle değerlendirilmesi ve akabinde 3106 parsel ve çevresinde yapılacak imar planına göre gerçekleştirilecek imar uygulaması sonucu (18. Madde uygulaması, ifraz, tevhid, ihdas vb) sonucu oluşacak tam ve hisseli tüm parseller de dahil olmak üzere müdürlük teklifinde yer aldığı gibi

a) Satış

b) Yap-İşlet-Devret

c) Kat karşılığı

d) Kat karşılığı inşaat sözleşmesi sonucunda belediye hissesine düşen kısmın 3. kişilere kiralanması,

yöntemlerinin plan yapım süreci tamamlandıktan sonra kullanılması şartıyla söz konusu taşınmazın değerlendirilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.

KARAR :

Hukuk Komisyonunun 05.02.2020 tarih ve 15 sayılı raporunun Komisyon Görüşü kısmına “3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi” ifadesi eklenerek oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.