Belediye Meclisinin 09.06.2022 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 4. toplantı dönemi Haziran ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 08.06.2022 tarih ve 86 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 86

Rapor Tarihi : 08.06.2022

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 63035 sayı, 31.03.2022 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

04.04.2022 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“Eyüpsultan İlçe sınırları içerisindeki İmar Planlarının; yeni kentsel mekân ihtiyaçları doğrultusunda

sürdürülebilir plan kararlarıyla yeniden değerlendirilmesi güncel konularımızdan olup, Müdürlüğümüz tarafından planlar, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde belirtilen ilke, esas ve standartlara uygun olarak değerlendirilerek 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Plan Revizyonları hazırlanması çalışmaları devam etmektedir.

Bu çalışmaların ilk adımı olarak; 25.01.2017 Tarih ve 681 No’lu İlke Kararı “Kentsel Sitler, Koruma Ve Kullanma Koşulları” uyarınca Koruma Planında revizyon yapılması gerekliliği ve Eyüpsultan İlçesi tarihi merkez bölgesinde parçacıl halde olan planlar arasında entegrasyon sağlanarak planlama açısından bütünlüğün elde edilmesi amacıyla; 20.12.2010 Tasdik Tarihli 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planına uygun olarak 1/1000 Ölçekli Planların revize edildiği “Kentsel Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama

İmar Planı ve Eyüpsultan Camii Çevresinde Plankote ve Kentsel Tasarım Projesi Hazırlanması” işi yüklenici firma tarafından hizmet alımı yoluyla, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır.

TALEP/SONUÇ: “Kentsel Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve Eyüpsultan Camii Çevresinde Plankote ve Kentsel Tasarım Projesi Hazırlanması işine ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı paftaları, açıklama raporları ve kurum görüşleri yazımız ekinde olup, uygun görülmesi halinde 3194 sayılı yasanın 8b maddesine göre Meclis'e havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Eyüpsultan İlçesi Koruma Amaçlı İmar Planı Teklifleri incelenmiş olup; 1/5000 Ölçekli Eyüpsultan İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Teklif paftalarının ve açıklama raporunun Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 63035 sayı, 31.03.2022 tarihli meclis sevk yazısının ekinde yer aldığı ancak yazıda sehven bahsinin geçirilmediği tespit edilmiştir.

KARAR :

İmar Komisyonunun 08.06.2022 tarih ve 86 sayılı raporu Komisyon Görüşü Kısımının ikinci paragrafındaki “Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde; 1/1000 Ölçekli Eyüpsultan İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı oybirliği ile kabul edilmiş ayrıca 1/5000 Ölçekli Eyüpsultan İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine onaylanmak üzere havalesi oy çokluğu ile uygun görülmüştür. Yüce Meclise arz olunur.” I fadesinin “Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde; 1/1000 Ölçekli Eyüpsultan İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı oybirliği ile kabul edilmiş ayrıca 1/5000 Ölçekli Eyüpsultan İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine onaylanmak üzere havalesi oybirliği ile uygun görülmüştür. Yüce Meclise arz olunur.” şeklinde düzeltilerek oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.