Belediye Meclisinin 07.09.2023 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 5. toplantı dönemi Eylül ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar+Kültür ve Turizm Ortak Komisyonunun 06.09.2023 tarih ve 04 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR+KÜLTÜR VE TURİZM ORTAK KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 04

Rapor Tarihi : 06.09.2023

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 133851 sayı ve 22.06.2023 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

03.07.2023 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“ İlgi : 14.03.2023 tarihli yazı.

İlgi dilekçe ve ekleri ile Eyüpsultan İlçesi, Nişancı Mahallesi, 150 ada, 1,2 ve 4 parsele ilişkin, müellifince 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifi edilmektedir. Söz konusu plan değişikliğine ilişkin İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İSKİ, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve İstanbul Vakıflar I. Bölge Müdürlügü’ne ait kurum görüşleri bulunmaktadır.

İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü yazısı ulaşım kararında;

• “Yollara gerekli terkler bedelsiz yapılacaktır.” plan notunun eklenmesi,

• 4 parseldeki yapılanma hakkının meri plandaki “Yüksekliği Koruma Kurulu Tarafından Belirlenecek Alan” yapılanma şartı doğrultusunda belirlenmesi,

• Teklif plan notlarında 150 ada 12 parsellerde oluşacak yapının otopark ihtiyacının 150 ada 4 parselde karşılanacağı belirtildiğinden bu doğrultuda 150 ada 4 parsele ait tapuya şerh konulacağına ilişkin plan notu eklenmesi, gerekmektedir.” Denilmektedir.

İSKİ yazısında; “…Netice olarak, Eyüpsultan ilçesi, Düğmeciler Mahallesi, 150 ada, 1, 2, 4 parsellerin Konut Alanı ve Genel Otopark Alanı'na alınmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifinin yukarıda belirtilen şartlara uyulması kaydıyla, ilgili Belediye tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi halinde İdaremizce esas…

… alınacaktır.” denilmektedir. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü yazısında; “…İstanbul ili, Eyüp ilçesi, Düğmeciler mahallesi, 150 ada, 124 parsellere ilişkin plan tadilatı talebinin, Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi, Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik’e uygun olarak iletilmesi halinde değerlendirilebileceği hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim…” denilmektedir.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü yazısında; “…Sonuç olarak, söz konusu planlama alanında bulunan mevcut yapıların kullanılacak olması durumunda zemintemel, temelyapı ve statik yönden incelenip gerekli olduğunda teknik müdahalelerin yapılması, yukarıda belirtilen hususların planlama aşamasında göz önüne alınması, yeni uygulamalar öncesinde yapılacak olan zemin etüt çalışmasında bu bilgilerin de değerlendirilmesi, "Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları" ve "Kazı Güvenliği ve Alınacak Önlemler" ile ilgili esaslara göre hazırlanması gereken zemin etüdü ile geoteknik rapor sonucuna göre gerekli görülmesi durumunda uygulama ve önlem projelerinin komşu parselleri de kapsayacak şekilde hazırlanarak tüm kazı, iksa vb. önlemlerin alınması ve bu doğrultuda uygulamaya gidilmesi koşuluyla, söz konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliği teklifi konuya ilişkin yürürlükteki mevzuat ile yukarıda ve raporda açıklanan yerleşime uygunluk değerlendirmeleri ve diğer yer mühendislik hususları bakımından Müdürlüğümüzce uygun görülmektedir… ” denilmektedir.

İstanbul Vakıflar I. Bölge Müdürlügü yazısında; “…Eyüpsultan ilçesi Nişancı (Tapuda Düğmeciler) Mahallesi, 150 ada 1 parsel sayılı 117,71 m2 yüzölçümlü Arsa vasıflı taşınmazın tamamı Nişancı Mustafa Paşa Vakfı adına kayıtlıdır.… Dilekçe ekinde iletilen plan değişikliği ve raporu incelenmiş olup, otopark sorununun çözümüne yönelik olması, oluşacak yapıların düzgün geometriye sahip olmalarına olanak sağlaması sebepleriyle İdaremizce de uygun görülmekle birlikte muvafakatımız olduğu hususunda bilgi ve gereğini arz/rica ederim.” denilmektedir.

DEĞERLENDİRME: Teklif edilen plan değişikliği ile 150 ada 4 parseldeki yapılaşma hakkı 1 ve 2 parsellerde yapılacak olan bloğa taşınarak (transfer edilerek) ;1 ve 2 parsellerin tevhid edilmesi ile oluşacak yeni parselde mimari tasarım açısından daha sağlıklı bir konut bloğu oluşturulması amaçlanmıştır. 4 parsel ise açık otopark alanı olarak önerilmiştir.

Plan değişikliği teklif edilen Eyüpsultan İlçesi, Nişancı Mahallesi, 150 ada 1 ve 2 parseller 21.07.2014 t.t.’li 1/1000 Ölçekli 1. Etap Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı’nda H:9.50 irtifalı blok çizili konut alanında; 150 ada 4 parsel sayılı yer ise H:not yüksekliği koruma kurulu tarafından belirlenecek alanda kalmaktadır.

TALEP/SONUÇ: Müellifince hazırlanan TEKLİF-34151254 numaralı Eyüpsultan İlçesi, Nişancı Mahallesi 150 Ada 1,2,4 Parsellere Ait 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifine ait plan dosyası yazımız ekinde olup uygun görülmesi halinde 3194 sayılı yasanın 8b maddesine göre Meclis'e havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde; Eyüpsultan İlçesi, Nişancı Mahallesi 150 Ada 1, 2, 4 Parsellere Ait 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi müdürlüğünden geldiği şekliyle oy birliği ile uygun görülmüştür. Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar+Kültür ve Turizm Ortak Komisyonunun 06.09.2023 tarih ve 04 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız