Belediye Meclisinin 07.09.2023 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 5. toplantı dönemi Eylül ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 06.09.2023 tarih ve 118 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 118

Rapor Tarihi : 06.09.2023

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 142779 sayı ve 29.08.2023 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

04.09.2023 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“İlgi : 07.07.2023 tarih ve 34396 sayılı yazı.

16.03.2023 onaylı Defterdar Mahallesi, 111 ada 23 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği yasa gereği 19.06.202326.07.2023 tarihleri arasında askıya alınmıştır. İlgi (a) yazı ile yasal askı süresi içerisinde söz konusu plan değişikliğine itirazlar edilmiş olup, ilgi yazıda:

“İstanbul İli, Eyüpsultan İlçesi, Alibeyköy Mah., Kağıthane Caddesi, 9 Ada, 28 Parsel (Eski 9 Ada 18 Parsel) sayılı taşınmazların imar durumuna göre hangi idarenin sorumluluğunda bulunduğunu bilgi edinme kanunu çerçevesinde tarafıma bildirilmesi; idarenizin sorumluluğunda kalıyorsa fiilen el atılıp atılmadığının bildirilmesi ve takas ya da kamulaştırılarak bedelinin ödenmesi istemlerinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

1) Müvekkil murisi, AHMET MUHİTTİN TANTUĞ (3*****6) tapu kaydında; İstanbul İli, Eyüpsultan İlçesi, Alibeyköy Mah., Kağıthane Caddesi, 9 Ada, 28 Parsel, olarak kayıtlı bulunan 23154.00 m2 yüzölçümlü taşınmazın maliki bulunmaktadır. (EK1: Tapu kayıtları)

2) Müvekkilden öğrenildiği kadarıyla söz konusu taşınmaz İmar Planında yol alanında kalmaktadır.

3) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulamasına göre, söz konusu taşınmaza yol yapılmak üzere fiilen el atıldığı gözlemlenmektedir.

4) Söz konusu taşınmazın kamulaştırma yapılmaksızın fiilen yol olarak el atılan bölümlerinin bedeli talep edilebileceği gibi; Yargıtay HGK’nun 15.12.2010 gün ve 2010/5662/651 sayılı kararı uyarınca, imar planında okul alanı olarak ayrılmakla birlikte uzun yıllar programa alınmayan imar planının hayata geçirilmemesi nedeniyle kamulaştırma ya da takas cihetine gitmeyen idarece, pasif ve suskun kalınmak ve işlem tesis edilmemek suretiyle taşınmaza müdahale edilmesi halinde, idarenin eyleminin, mülkiyet hakkının özüne dokunan onu ortadan kaldıran bir niteliğe sahip olup bu şekilde de hukuken kamulaştırmasız el koyma olgusunun gerçekleştiğinin kabulü gerekir. Kamulaştırmasız el koyma olgusunun varlığının doğal sonucu, idarenin hukuka aykırı eylemiyle mülkiyet hakkı engellenen taşınmaz mal sahibinin, dava yoluyla kamulaştırmasız el koyma hükümleri doğrultusunda mülkiyetin bedele çevrilmesini, eş söyleyişte idareden değer karşılığının verilmesini isteyebileceği açıktır.

SONUÇ VE TALEP :Tüm bu nedenlerle; Müvekkil murisinin paydaşı olduğu İstanbul İli, Eyüpsultan İlçesi, Alibeyköy mah., Kağıthane Caddesi, 9 Ada, 28 Parsel (Eski 9 Ada 18 Parsel) sayılı taşınmazın;

a) Başvuru tarihi itibariyle 1/1000 ölçekli uygulama imar planında hangi alanda kaldığının,

b) İlk kez hangi tarihli karar/kararlar ile sosyal donatı alanı olarak ayrıldığının,

c) Bu plana göre, hangi idare/idarelerin sorumluluğunda kaldığının,

d) Başvuru tarihi itibariyle fiili imar uygulaması sonucu oluşan imar parseli mi, yoksa imar planına dahil olmakla birlikte olduğu gibi bırakılan kadastro parseli mi olduğunun,

e) Söz konusu taşınmazda imar uygulaması yapılması halinde üzerinde bulunan yapının bulunduğu yerde korunmasının, işletme izni ve çalışma ruhsatı verilmesinin mümkün olup olmayacağının, Ayrıntılı olarak tarafımıza bildirilmesini,

1) Söz konusu taşınmaz, imar planına göre idarenizin sorumluluğunda ise;

a) İdarenizce fiilen hangi tarihte el atıldığının bildirilmesini;

b) Bu haliyle taşınmaz ve üzerindeki binadan yararlanabilme imkanımız bulunmadığından, binanın bedeli verilmek suretiyle taşınmazın eş değer bir taşınmaz ile TRAMPA edilmesini,

c) Trampa talebimizin kabul görmemesi halinde; kamulaştırılarak BEDELİNİN ÖDENMESİNİ, Vekaleten arz ve talep ederiz." denilmektedir.

TALEP/SONUÇ: 16.03.2023 tasdik tarihli plan değişikliğine ait itirazın incelenerek 3194 sayılı yasaya göre meclise havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde: 04.09.2023 tarihinde meclise havale edilen Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 142779 sayı ve 29.08.2023 tarihli yazısının 16.03.2023 tasdik tarihli plan değişikliğine yönelik bir itiraz olmadığından müdürlüğüne iadesine oy birliği ile karar verilmiştir.

Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar Komisyonunun 06.09.2023 tarih ve 118 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.