Belediye Meclisinin 04.03.2021 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 3. toplantı dönemi Mart ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde, İmar Komisyonunun 03.03.2021 tarih ve 33 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 33

Rapor Tarihi : 03.03.2021

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 6664 sayı, 25.02.2021 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

01.03.2021 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“Eyüpsultan İlçesi, Rami Cuma (Üçşehitler) Mahallesi, 217 ada 97parsel sayılı taşınmaz 17.12.2004 t.t.li 1/1000 ölçekli Rami Revizyon İmar Planında tescil taraması bulunan Konut Alanında kalmaktadır.

Tarafımızca Eyüpsultan İlçesi, Rami Cuma Mahallesi, 217 ada 97 parsel sayılı taşınmazın Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 09.06.2020 tarih ve 1499 sayılı kararı gereği tescil kaydının kaldırılmasına yönelik1/1000 ölçekli plan değişikliği hazırlanmış olup, konu ile ilgili İSKİ, İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü ve İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nder kurum görüşleri alınmıştır.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yazısında; "Söz konusu 1/1000 ölcekli uygulama imar planı teklifi ilgili belediye tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi halinde idaremizce esas alınacak olup, mezkur alana ait mevcut altyapı tesislerimizi gösterir haritalar yazımız ekinde gönderilmektedir. Planlama sahası içinde yapılacak plan değişikliğinde mevcut duruma göre yoğunluğun artmasından dolayı oluşabilecek ilave proje ve yatırım maliyetleri ilgilisince karşılanacaktır. Ayrıca yapılacak uygulama çalışmalarında, idaremize ait ekte gönderilen paftadaki her türlü mevcut tesislerimiz ile işsonu projesi tarafımıza ulaşmamış, İSKİ'de kaydı bulunmayan, belediyesince veya balk tarafından yapılmış altyapı tesislerine zarar verilmemelidir. " denilmektedir.

Ulaşım Planlama Müdürlüğü yazısında; "Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıklarırı Koruma Yüksek Kurulu 09.06.2020 tarih ye 1499 sayılı kararında; "Rami Cuma (Üçşehitler) Mahallesinde bulunan 217 ada 97 parselde kayıtlıözel mülkiyetteki taşınmazın ....2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesi ile Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarınınve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 4. Maddesindeki koşulları taşıması nedeniyle .... İtanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 12.07.2019 tarih ye 4426 sayılı kararının iptal edilmesine, taşınmazın tescil kaydının kaldırılmasına karar verildi." denildiğinden 09.06.2020 tarih ye 1499 sayılı karar gereği tescil kaydının kaldırılarak Blok Nizam 3 Kat Konut Alanı olarak planlanmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 ölcekli uygulama imar planı değişikliği teklifi;

• "Otopark ihtiyacı yürürlükkteki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Otopark Yönetmeliği doğrultusunda karşılanacaktır." plan notunun eklenmesi ve ada bazında değerlendirme yapılması koşullarıyla plan bütünlüğü içerisinde bölge planı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu dogrultuda bilgi alınmasıve gereğinin yapılması hususu rica olunur. " denilmektedir.

Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü yazısında; "… 1/1000 Ölç. U.İ.PIan tadilatı konu ile ilgili yürürlükteki mevzuat ile yukarıda ve raporda açıklanan yerleşime uygunluk bilgileri ve diğer yer mühendislik hususları bakımından Müdürlüğümüzce uygun görülmektedir." denilmektedir.

TALEP/SONUÇ: Eyüpsultan İlçesi, Rami Cuma Mahallesi, 217 ada 97 parsel sayılı taşınmazın Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 09.06.2020 tarih ve 1499 sayılı kararı gereği tescil kaydının kaldırılmasına yönelik Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi ile ilgili, kurum görüşleri, plan değişiklik paftaları ve plan açıklama raporu yazımız ekinde olup, uygun görülmesi halinde 3194 sayılı yasanın 8b maddesine göre Meclis'e havalesini arz ederim.”denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde; Eyüpsultan İlçesi, Rami Cuma Mahallesi, 217 ada 97 parsel sayılı taşınmazın Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 09.06.2020 tarih ve 1499 sayılı kararı gereği tescil kaydının kaldırılmasına yönelik Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi oy birliği ile kabul edilmiştir. Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar Komisyonunun 03.03.2021 tarih ve 33 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.