Belediye Meclisinin 08.09.2022 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 4. toplantı dönemi Eylül ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk+Plan Bütçe+Çevre Ortak Komisyonunun 07.09.2022 tarih ve 01 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK+PLAN BÜTÇE+ÇEVRE ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 01

RAPOR TARİHİ : 07.09.2022

İLGİ : Mali Hizmetler Müdürlüğünün 25.08.2022 tarih ve 84310 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Mali Hizmetler Müdürlüğünün yazısında; “2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, Çevre Temizlik Vergisi mükellefinin binaları kullananlar olduğu, mükellefiyetin de binanın kullanımı ile başlayacağı hükme bağlanmıştır. 2464 sayılı Kanunun 98 nci maddesinde, "Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak vergi, harç ve katılma payları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve bunların ek ve tadilleri hükümleri uygulanır." hükmüne yer verilmiştir.

6183 sayılı Kanunun 102 nci maddesinde ise, "Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar" düzenlemeleri yapılmıştır.

213 sayılı Kanunun 114 üncü maddesinde, "Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zaman aşımına uğrar" denilmektedir.

213 sayılı VUK un 322324 Md.– Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar, değersiz alacaktır…. denilmektedir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, Çevre Temizlik Vergisi mükellefinin binaları kullananlar olduğundan; Kanaat verici vesika olarak Belediyemiz sistemindeki 19942003 yılları arasındaki ÇTV kayıtların yapılan incelemeler neticesinde, sistem aktarmalarından kaynaklanan hatalar, beyanların kapalıpasif olması, çok eski veriler kayıtlar olması, mahallinde yapılan tesbitlerde ilgilisine ulaşılamaması, kiracı olmaları, adreslerin değişmesi, iletişim numaralarının olmaması, kişisel verilerin hatalıeksik olması, 2003 sonrası mesken olan yerlerin ÇTV' lerinin su faturalarına yansıtılması vb. gibi durumlar tahsilatı mümkün olmayan tahsil imkansızlığı olan tahakkukları oluşturmaktadır. Bu da ÇTV tahakkuk kayıtlarımızda mükerrerliğe ve olmaması gereken tahakkukların oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Bu minvalde ÇTV tahakkuk kayıtlarımızın gerçek kullananlar üzerinden güncellenebilmesi için yukarıda belirtilen Kanunlar ve hükümler doğrultusunda 19942003(2003 dahil) yılları arasında tahsil edilemeyen ve tahsilatı mümkün olmayan Çevre ve Temizlik Vergilerinin terkin işlemlerinin uygulanabilmesi hususunda karar alınmak üzere, yazımızın Belediye Meclisine havalesini;

Olurlarınıza arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; ÇTV tahakkuk kayıtlarımızın gerçek kullananlar üzerinden güncellenebilmesi için müdürlük teklifinde belirtilen Kanunlar ve hükümler doğrultusunda 1994 – 2003 (2003 dahil) yılları arasında tahsil edilemeyen ve tahsilatı mümkün olmayan Çevre ve Temizlik Vergilerinin terkin işlemlerinin uygulanabilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk+Plan Bütçe+Çevre Ortak Komisyonunun 07.09.2022 tarih ve 01 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız