Belediye Meclisinin 04.05.2023 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 5. toplantı dönemi Mayıs ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk+Plan Bütçe Ortak Komisyonunun 03.05.2023 tarih ve 54 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK+PLAN BÜTÇE ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 54

RAPOR TARİHİ : 03.05.2023

İLGİ : Mali Hizmetler Müdürlüğünün 18.04.2023 tarih ve 124615 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Mali Hizmetler Müdürlüğünün yazısında; “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37. maddesine göre "Bütçede tertibi bulunduğu halde ihtiyaca yetmeyeceği anlaşılan veya bütçenin düzenlenmesi ve görüşülmesi sırasında düşünülmeyen ve bütçede tertibi açılmayan, ancak yapılmasında zorunluluk bulunan bir hizmet için tertip açılarak, bütçenin diğer tertiplerindeki ödeneklere dokunmadan yapılan ilaveye veya alınan ödeneğe ek ödenek denilmektedir.

Belediyemizin 2023 Mali Yılı Bütçesi 18.10.2022 Tarih ve 152 sayılı meclis kararı ile kesinleşerek 23.11.2022 tarih ve 1491 sayılı İBB meclis kararı ile onaylanmış olup, 2023 yılı Gelir Bütçemizin 2.515.000.000,00 TL ve Gider Bütçemizin de 2.500.000.000,00 TL ve 15.000.000,00 TL borç ödeme olarak belirlenmiştir.

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde gerçekleşen ve bütün dünyayı yasa boğan yüzyılın felaketi sebebiyle deprem bölgesine; arama-kurtarma başta olmak üzere gıda, temizlik, hijyen, barınma, altyapı, park yapımı, Ramazan ayı yemek vb. hizmetler için Belediyemizin bütün kaynakları seferber edilmiştir. Bunun yanı sıra EYT Kanununun yürürlüğe girmesiyle emeklilik hakkı kazanan personellere Kıdem Tazminatı ödeme yükümlülüğü doğmuştur. Personel Kıdem Ücret Ödemeleri ve ayrıca, asgari ücrete yapılan ve yapılacak olan zamlar nedeniyle de KHK Personel Maaşlarında ciddi bir artış oluşmuştur. Bununla birlikte Belediyemiz sınırları içerisinde yatırımların da hız kesmeden devam etmesi nedeniyle Gider Bütçemizde 1.100.000.000,00 TL ek maliyet oluşmuştur. Buna karşılık ilçemizdeki Yüzme Havuzu ve Spor Salonu yapımı için Spor Toto Teşkilatı Başkanlığı ile hibe protokolü yapılmış olup, buradan gelecek hibe toplamı ile 2022 yılındaki bütçemizde gelir sermaye artışından 2023 yılına devreden taksitler gelir bütçe dengesini sağlamaktadır.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda Gelir bütçemizdeki artışa karşılık Gider bütçemizin de arttırılarak bu bedelin ek ödenek olarak verilebilmesi hususunda;

Konunun belediye meclisinde görüşülüp karara bağlanmasını emir ve müsaadelerinize arz ederi ” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; Müdürlük teklifindeki açıklama doğrultusunda Gelir bütçemizdeki artışa karşılık Gider bütçemizin de arttırılarak bu bedelin ek ödenek olarak verilmesi komisyonumuzca oy çokluğu ile uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk+Plan Bütçe Ortak Komisyonunun 03.05.2023 tarih ve 54 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.