Belediye Meclisinin 09.12.2021 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 3. toplantı dönemi Aralık ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk+Plan Bütçe Ortak Komisyonunun 08.12.2021 tarih ve 39 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK VE PLAN BÜTÇE ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 39

RAPOR TARİHİ : 08.12.2021

İLGİ : Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün 02.12.2021 tarih ve

45955 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün yazısında;

“İlgi : a) 19.04.2021 tarihli yazı.

b) 19.04.2021 tarihli ve 90302250115.05.9914825 sayılı yazı.

c) 29.07.2021 tarihli ve 21 sayılı yazı.

Yeşilpınar Mahallesi 487 Ada 12 Parsel, 27.12.2016 tarihli, 2016/9707 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan olarak ilan edilmiş olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütme yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Kentsel dönüşüm projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki ve 487 ada 12 parselin maliki KİPTAŞ (İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım Sanayi ve Ticaret AŞ.) tarafından yürütülmektedir.

İlgi (a) yazıda, vatandaşlarımız tarafından, yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında, hak sahiplerine uygulanması planlanan inşaat alanı üzerinden %20’lik kesinti oranının, bölge sakinlerinin maddi imkânsızlıkları sebebiyle azaltılarak, hak sahipleri lehine iyileştirilmesi talep edilmiştir.

İlgi (b) yazımızda, gerçekleştirilmesi planlanan kesintinin ilçemiz sakinleri lehine iyileştirilebilmesi ve afet riski altında bulunan alanda yaşayan sakinlerin, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine kavuşmalarının sağlanması adına, mevcut kullanıma konu inşaat alanını aşmamak şartıyla, gerçekleştirilmesi planlanan %20’lik kesinti miktarının, yarısının tarafımızca karşılanması için, proje fizibilitesi ve maliyet tablolarının revize edilerek, tarafımızla paylaşılması talep edilmektedir.

İlgi (c) yazıda, riskli alana ilişkin yürütülen uzlaşma sürecinde hak sahipleri ile anlaşma sağlanan inşaat alanı bilgilerini içeren hesap tabloları ile inşaat alanı ve maliyet hesaplarını içeren bilgi paftası tarafımıza iletilmiş olup, gerekli idari kararlar alındıktan sonra, hak sahipleri adına yapılacak ödemelerle ilgili KİPTAŞ ile protokol düzenlenmesi gerektiği ifade edilmektedir.

TALEP/SONUÇ: 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14 ile 69. maddeleri ve 775 sayılı Gecekondu Kanununda yer alan hükümlere göre hazırlanan protokolün ve ilgili kurumlar arasında imzalanmasının makamınızca uygun görülmesi halinde; Belediye Meclisi’ne havalesini Olur’unuza arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14 ile 69. maddeleri ve 775 sayılı Gecekondu Kanununda yer alan hükümlere göre hazırlanan protokolün ilgili kurumlar arasında imzalanması komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk+Plan Bütçe Ortak Komisyonunun 08.12.2021 tarih ve 39 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.