Belediye Meclisinin 09.12.2021 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 3. toplantı dönemi Aralık ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 08.12.2021 tarih ve 71 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 71

Rapor Tarihi : 08.12.2021

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 46419 sayı, 06.12.2021 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

06.12.2021 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“İlgi : 09.11.2021 tarihli ve 20210847845 sayılı yazı.

16.02.2021 onaylı 1/1000 Ölçekli Sinekli Kemer Koruma Bandının Bir Kısmının, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kararı Gereği Revize Edilmesine İlişkin 1/1000 Ölçekli Plan Değişikliği yasa gereği 02.11.2021­02.12.2021 tarihleri arasında askıya alınmıştır. İlgi yazı ile yasal askı süresi içerisinde söz konusu plan değişikliğine itiraz edilmiş olup, ilgi yazıda:

"İlgi (a) yazı ile, Eyüpsultan ilçesinde yer alan Sinekli Kemer Koruma Bandı'na ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nın 12.02.2021 tarih ve 232 sayılı Meclis Kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanınca 16.02.2021 tarihinde onaylandığı ve 3194 sayılı yasanın 8.maddesi uyarınca askı ve ilan işlemlerine başlanıldığı bildirilmiştir.

Planlama alanı yüzeysel su kaynaklarımızın su toplama havzaları dışında kalmakta olup, İslambey Deresi'nin dere ıslah ve işletme bandı içerisinde kalmaktadır. Söz konusu plan teklifine ilişkin İdaremiz görüşü ilgi (c) yazımızı ile tarafınıza bildirilmiş olup, aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir:

1. Planlama alanı sınırından İslambey Deresi geçmekte olup, ilgi (b) Yönetim Kurulu Kararı gereği dere ve kolektörlerin temizlik, bakım ve servisi için yazımız ekinde gösterilen güncel dere işletme bantları imar plan çalışmalarında, İmar Yolu veya Yeşil Alan olarak korunmalı, farklı herhangi bir fonksiyon verilmemelidir. Bu bantların içerisinde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli, derenin doğal akışını engelleyecek, arazi topografyasını değiştirecek herhangi bir çalışma yapılmamalıdır. Ayrıca İslambey Deresi güzergâhının üstü kesinlikle kapatılmamalıdır.

2. Planlama alanı İslambey Deresi'nin taşkın önlemli yapılaşma alanı içerisinde kalmaktadır. Plan notlarında taşkın alanlarına dair herhangi bir hükmün yer almadığı görülmüştür. Taşkın önlemli yapılaşma alanlarında İstanbul İmar Yönetmeliği'nin 5.10 ve 18.3 Maddelerine göre uygulama yapılması gerekmektedir. Taşkın modelleme ve analiz çalışmaları henüz tamamlanmamış olan derelerde dere işletme bandına komşu parseller taşkın önlemli yapılaşma alanıdır. Bu nedenle plan notlarına; bahse konu plan sahasının kısmen taşkın önlemli yapılaşma alanında kaldığına dair hüküm eklenmelidir. İslambey Deresi'nin taşkın risk haritası oluşturma çalışmaları henüz tamamlanmadığından, bu alanların iskân edilip edilmemesi hususu, iskân edilecek alanlarda da su basman kotuna dair nihai değerlendirme meri imar yönetmeliği hükümleri doğrultusunda Belediyelerin takdir ve yetkisindedir.

3. Planlama alanı içerisinden muhtelif çaplarda içmesuyu hatlarımız geçmekte olup, içmesuyu hatlarımızın geçtiği güzergâhların imar plan çalışmalarında, Ø100mm ­ Ø600mm arası çaplar için en az 5 metre, Ø600mm ­ Ø1000mm arası çaplar için en az 10.00 metre, Ø1200mm ­ Ø1600mm arası çaplar için en az 15.00 metre, Ø1800mm ve üstü çaplar için en az 20.00 metre olacak şekilde sadece İmar Yolu olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

4. Planlama alanı içerisinden muhtelif çaplarda atıksu ve yağmursuyu hatlarımız geçmekte olup, atıksu ve yağmursuyu altyapı hatlarımızın geçtiği güzergâhların imar plan çalışmalarında Ø300 mm ­ Ø600 mm arası çaplar en az 5 metre, Ø700 mm ­ Ø1200 mm çaplar için en az 10metre ve üstü çaplar için en az 15 metre genişlikte İmar Yolu veya Yeşil Alan olarak korunması gerekmektedir.

5. Ana isale hatlarımız ve kolektörlerimiz dışında, yeri değişmesi talep edilen altyapı tesislerimizin bulunması halinde, bu tesislerin deplase bedellerinin karşılanması, ne şekilde deplase edileceğine dair, proje hazırlanmadan önce İdaremiz ile mutabakat sağlanması ve tarafınızca hazırlanacak uygulama projelerinin İdaremize tasdik ettirilmesi gerekmektedir.

6. Planlama alanı içerisinden Ø1200BA çaplı ana yağmursuyu hattımız geçmektedir. Ana kolektörlerimiz ve ana isale hatlarımız deplase edilemeyen hatlardan olup, söz konusu hattın geçtiği güzergâhın plan teklifine en az 10 metre genişliğinde Yol Alanı ya da Yeşil Alan olarak işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca Plan Notları'nda planlama alanı içerisinden Ø1200BA çaplı ana yağmursuyu hattımızın geçtiği belirtilmelidir.

7. Planlama alanı içerisinde yapılacak her türlü çalışmada İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26.06.2020 tarih ve 5176 sayılı kararına uyulması gerekmektedir.

8. Planlama alanı içerisinde yer alan 327 ada, 3 parsel İdaremiz mülkiyetinde olup, İSKİ Hizmet Alanı olarak ayrılması gerekmektedir. Ancak yapılan incelemede söz konusu parselin İSKİ Hizmet Alanı olarak ayrılmadığı görülmüş olup, İdaremiz mülkiyetindeki alanların korunması, hiçbir şekilde zarar verilmemesi gerekmektedir.

9. Yapılacak uygulama ve inşaat çalışmalarında, İdaremize ait her türlü mevcut tesislerimiz ile iş sonu projesi tarafımıza ulaşmamış, İSKİ'de kaydı bulunmayan, belediyesince ve halk tarafından yapılmış altyapı tesislerine zarar verilmemelidir.

Netice olarak; söz konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifinin yukarıda belirtilen hususlara uygun olarak revize edilmesi gerekmekte olup, İdaremiz olumlu görüşü bulunmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerekmektedir. Gereğini arz ederim. " denilmektedir.

TALEP/SONUÇ: 16.02.2021 tasdik tarihli plana ait itirazın incelenerek 3194 sayılı yasaya göre meclise havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Sinekli Kemer koruma bandının bir kısmının, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı gereği revize edilmesine ilişkin 1/1000 ölçekli plan değişikliğine İSKİ tarafından yapılan itiraz incelenmiştir.

Söz konusu itiraz yazısının 2. Maddesinde “Planlama alanı İslambey Deresi'nin taşkın önlemli yapılaşma alanı içerisinde kalmaktadır. Plan notlarında taşkın alanlarına dair herhangi bir hükmün yer almadığı görülmüştür. Taşkın önlemli yapılaşma alanlarında İstanbul İmar Yönetmeliği'nin 5.10 ve 18.3 Maddelerine göre uygulama yapılması gerekmektedir. Taşkın modelleme ve analiz çalışmaları henüz tamamlanmamış olan derelerde dere işletme bandına komşu parseller taşkın önlemli yapılaşma alanıdır. Bu nedenle plan notlarına; bahse konu plan sahasının kısmen taşkın önlemli yapılaşma alanında kaldığına dair hüküm eklenmelidir.” denilmektedir. Dosyasında yapılan incelemede, plan değişikliği yapımı aşamasında İSKİ’den iki kez görüş alındığı görülmüş ve söz konusu görüşlerde yukarıdaki plan notunun eklenmesi hususunda herhangi bir ifade bulunmadığı anlaşılmıştır. Bunun yanı sıra komşu parsel olarak nitelendirilen 12 ada 2 parsel sayılı yerin zaten planlama alanında A Rumuzlu “Yapı Yasaklı Alan”da kaldığı görülmektedir.

Söz konusu itiraz yazısının 8. Maddesinde “Planlama alanı içerisinde yer alan 327 ada, 3 parsel İdaremiz mülkiyetinde olup, İSKİ Hizmet Alanı olarak ayrılması gerekmektedir. Ancak yapılan incelemede söz konusu parselin İSKİ Hizmet Alanı olarak ayrılmadığı görülmüş olup, İdaremiz mülkiyetindeki alanların korunması, hiçbir şekilde zarar verilmemesi gerekmektedir.” denilmektedir. Plan değişikliği, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge…

… Kurulunun 26.06.2020 tarih, 5176 sayılı kararı gereği Sinekli Kemer Koruma Bandı’ndaki A ve B Rumuzlu alanların sınırının revize edilmesine ilişkin olduğundan, 327 ada 3 parsel sayılı yere herhangi yeni bir plan kararı getirilmediği görülmektedir. Söz konusu parselin plan değişikliği onama sınırının içerisine girme sebebinin Sinekli Kemer Koruma Bandı’nda yer alan A ve B rumuzlu alanların bütünlüğünün bozulmaması için tümünün gösterilmesinden kaynaklı olduğu ve 327 ada 3 parsel sayılı yerin meri planda da yol ve park alanda kaldığı görülmektedir.

Yukarıda bahsi geçen sebepler çerçevesinde komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde 16.02.2021 t.t.’li Sinekli Kemer koruma bandının bir kısmının, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı gereği revize edilmesine ilişkin 1/1000 ölçekli plan değişikliğine yapılan itirazın oy çokluğu ile reddine karar verilmiştir. Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar Komisyonunun 08.12.2021 tarih ve 71 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız