Belediye Meclisinin 06.01.2022 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 4. toplantı dönemi Ocak ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk+Kültür ve Turizm+Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Ortak Komisyonunun 05.01.2022 tarih ve 07 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK+KÜLTÜR VE TURİZM+AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER

ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 07

RAPOR TARİHİ : 05.01.2022

İLGİ : Kültür İşleri Müdürlüğünün 03.01.2022 tarih ve 50892 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Kültür ve İşleri Müdürlüğünün yazısında; “Günümüzde sürdürülebilir turizm kavramı hiç olmadığı kadar gündemde. İnsanlar ziyaret ettikleri destinasyonların, gezdikleri müzelerin veya havasını soludukları doğal güzelliklerin gelecek nesiller tarafından da aynı saflık ve temizlikle görülebilmesi için sürdürülebilirliği olan turizme ilgi göstermekteler. Bununla birlikte turizmin ülkelerin ve bireylerin refahı üzerinde olumlu etkisini arttırmak; turizmi daha çevreci bir bakış açısıyla ele almak ve potansiyel turizm hareketliliğini yükseltmek hedeflenmektedir. Konunun tam bu noktasında turizmin gelişimi ve değişimini topyekûn ilgilendiren başka bir kavram devreye girer. Bu da turizm planlamasıdır. Modern dünyada planlanmadan yapılan hiçbir çabanın sonuca ulaşması mümkün değildir. Kaynakların sınırlı, ihtiyaçların ise sınırsızca arttığı bir dünyada, her alanda olduğu gibi turizmde de planlama ihtiyacı hissedilmektedir. Ancak doğru planlandığı takdirde bir bölge nitelikli turizm destinasyonu haline gelebilir. Veya mevcut alanlarda sürdürülebilirlik kavramına uygun bir turizm gerçekleştirilebilir.

Eyüpsultan doğal akışında ulusal ve uluslararası alanda ziyaretçilerini ağırlayan, Kültür Turistlerini de sürekli ve verimli bir şekilde misafir eden bir beldedir. Sur içine komşu bulunan ilçemizin turizm açısından şekillenmesi, turist sayısı(yerli/yabancı) tarihi unsurlarının korunması ve turizminin geliştirilmesi, yaygınlaşıtrılması, aynı zamanda burada yaşayanların standartlarının yükseltilmesi merkeze Eyüpsultan’ı ve Eyüpsultan’lıyı koymakla mümkün olacaktır. Bu bağlamda ortaya konacak Eyüpsultan Turizm Master Planı bölgenin turizm potansiyelinin nasıl ortaya çıkarılacağına ve turizmin bölge ekonomisine ve bölge sakinlerine nasıl katkıda bulunacağına dair ipuçları sunmayı amaçlayacaktır.

İlçeye gelen ziyaretçilerimize de en iyi ziyaret deneyimi yaşatmak için tüm dinamikleri harekete geçirmeyi planlıyoruz. Çalışmanın temel yaklaşımı, Eyüpsultan Bölgesi’nde turizmin sürdürülebilirlik ilkelerini temel alarak geliştirilmesidir. Bu ilkeler, turizmin çevreyi ve yerel halkın sosyal yapısını gözeterek ekonomik fayda sağlamasını gerektirir. Bu anlayışla, turizm türleri yörenin kültürel ve tarihi mirası, doğal güzellikleri ve sosyoekonomik yapısı göz önünde bulundurularak önerilmeli ve hazırlanmalıdır. Yerel halkın çeşitli yöntemler kullanılarak fikirleri alınmış ve bunlar önerilerin içine katılmış olması gereklidir. Rapor içeriğinde, bölge bölge çalışılarak Eyüpsultan Tarihi Merkezden başlayarak Karadeniz sahilline kadar olan yerler ve saha çalışmalarında turizm potansiyeli öne çıkan bölgeler öncelikli olmak üzere tüm Eyüpsultan sınırları ele alınacaktır.

(UCLGMEWA) Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı; yerel sorunları küresel gündemler ışığında ele alıp çözümler üretmek amacıyla tasarlanmış bir kurumdur. Kurumun Kültür ve Turizm Komitesi; Tüm somut olmayan kültürel miraslar ve bunları yaşatan insan topluluklarının tespiti ve korunması, Kültürel mirasa dair yerel farkındalığın ve sahiplenmenin arttırılması, Kültürel çeşitlilik ve kültürel haklar konularının üzerinde sorumluuk bilinciyle durulması, Geleneksel turizm anlayışı yerine sürdürülebilir ve alternatif turizm modellerinin teşviki ve Yerelin değerlerine ve kaynaklarına saygılı bir turizm anlayışının yerleştirilmesi konularında çalışmalar yapmaktadır.

Çalışmaların ve master planın gerçekçi ve sağlıklı bir şekilde ortaya konabilmesi, yerelde kültür bilincini arttırmak, kültürel mirasın korunması için faaliyetlerde bulunmak ve sürdürülebilir/alternatif turizmi teşvik etmeyi amaçlaması açısından Belediyemizin; (UCLG – MEWA) Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’na üye olması için 5393 sayılı Belediye Kanununun18. Maddesinin (p) fıkrası ve 74. Maddesi uyarınca konunun incelenerek karar alınmak üzere Meclise havale edilmesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; 5393 sayılı Belediye Kanununun18. Maddesinin (p) fıkrası ve 74. Maddesi uyarınca Belediyemizin (UCLG – MEWA) Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’na üye olması komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk+Kültür ve Turizm+Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Ortak Komisyonunun 05.01.2022 tarih ve 07 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız