Belediye Meclisinin 10.03.2022 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 4. toplantı dönemi Mart ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 09.03.2022 tarih ve 79 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 79

Rapor Tarihi : 09.03.2022

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 59139 sayı, 02.03.2022 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

07.03.2022 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonuna havale edilen teklifte;

“İlgi : 25.02.2022 tarihli ve 6782966102058582 sayılı yazı.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan COVID19 Pandemisi ile birlikte açık yeşil alanların, parkların, yürüyüş parkurlarının önemi daha da artmış; sosyal mesafe ve açık hava ihtiyacı kentsel mekanları gündelik hayat için işlevsel hale getirmek üzere özgün çözüm önerilerine mecbur bırakmıştır. İlçe içerisinde yer alan parklar ile ilgili yeniden değerlendirilmeye ihtiyaç duyulmuş, bu alanların korunmasına ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız da hız kazanmıştır. Bu bağlamda, İlçe genelinde bulunan yeşil alanlara ilişkin potansiyel ve sorunlar tespit edilerek; çözüm önerileri geliştirme, iyileştirme, sağlıklaştırma, yeniden düzenleme vb. konularda ekonomik, sosyal ve kültürel kapsamlı proje tasarımları geliştirmek ve sonucunda daha yaşanılabilir mekanlar, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Bu kapsamdaki çalışmalarımızdan olan, ilçemiz Yeşilpınar Mahallesinde bulunan ‘Yeşilpınar Bölge Parkı’ açık spor alanları, çocuk oyun alanları, fitness alanları, sağlıklı yaşam yürüyüş parkuru, kafeleri, eğlence parkı, düğün salonu, otopark ve yeşil alanları ile fonksiyon ve kullanıcı çeşitliliğine sahip bölgenin önemli kamusal yeşil alanlarından biri olup 2006 yılından beri aktif olarak kullanılmaktadır.

Yeşilpınar Bölge Parkı olarak kullanılan alan; 29.08.2003 tt’li 1/5000 ölçekli “Eyüp Revizyon Nazım İmar Planı”nda “Park Alanları”, 19.03.2005 tt’li 1/1000 ölçekli Alibeyköy Uygulama İmar Planı”nda ise “Parklar, Dinlenme Alanları, Çocuk Bahçeleri, Lunapark, Oyun Alanları vb.” lejantında kalmaktadır. Daha sonrasında Parkı kapsayan bir kısım alanda hazırlanan 24.07.2018 tt’li “Yeşilpınar Mah. 200 Ada 1234 Parsel ve Tescil Dışı Alana İlişkin 1/5000 ölçekli NİP Değişikliği” ve 17.12.2018 tt’li “Yeşilpınar Mah. 200 Ada 1234 Parsel ve Tescil Dışı Alana İlişkin 1/1000 ölçekli UİP Değişikliği” ile 200 ada 123 parseller ve bir kısım tescil harici alan “Park Alanı” olarak, 200 ada 4 parsel ve bir kısım tescil harici alanda “Sosyal Kültürel Tesis Alanı ve Dini Tesis Alanı” olarak planlanmıştır.

İhtiyaç duyulan kentsel yeşil alan büyüklükleri ve bölgenin dokusu yeniden incelendiğinde; 17.12.2018 tt’li “Yeşilpınar Mah. 200 Ada 1234 Parsel ve Tescil Dışı Alana İlişkin İmar Plan Değişikliği ile “Sosyal Kültürel Tesis Alanı ve Dini Tesis Alanı” olarak planlanan Yeşilpınar Mahallesi 200 ada 4 parsel ve bir kısım tescil harici alandan oluşan bölge yeniden değerlendirilmiş; alanın yoğun ağaç dokusuna sahip olduğu, mevcut durumda otopark ve açık yeşil alan olarak kullanılan bir alan olmakla birlikte, Yeşilpınar Bölge Parkı çevresinde yürüme mesafesinde 8 adet Dini Tesis Alanı bulunduğu ve parkın içerisindeki kafenin de Mescit Alanı bulunduğu görülmüştür. Ayrıca bu alanda yapılacak herhangi bir yapının, açık yeşil alan içerisinde beton kütle oluşturarak, kamusal alankentsel peyzaj ilişkisini de olumsuz etkileyeceğidüşünülmektedir.

Yukarıda bahsi geçen gerekçelerle; İlgi (a) Başkanlık Oluru alınarak, Eyüpsultan İlçesi, Yeşilpınar Mahallesi 200 ada 4 parsel ve bir kısım tescil harici alanın “Park Alanı”na alınmasına ilişkin “Teklif 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği” ile “1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği”hazırlanmıştır.

TALEP/SONUÇ: Eyüpsultan İlçesi, Yeşilpınar Mahallesi 200 ada 4 parsel ve bir kısım tescil harici alanın “Park Alanı”na alınmasına ilişkin Teklif 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğine ilişkin hazırlanan plan değişikliği paftaları ve plan açıklama raporları yazımız ekinde olup uygun görülmesi halinde 3194 sayılı yasanın 8b maddesine göre Meclis'e havalesini arz ederim.”denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde: Yeşilpınar Bölge Parkı olarak kullanılan alan ve çevresinde, İhtiyaç duyulan kentsel yeşil alan büyüklükleri ve bölgenin dokusu yeniden incelendiğinde; Yeşilpınar Mahallesi 200 ada 4 parsel ve bir kısım tescil harici alanın “Park Alanı”na alınmasına ilişkin Teklif 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Teklifi ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği incelenmiş olup; 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin oybirliği ile kabul edilmiş, ayrıca söz konusu alana ait 1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifinin İBB Başkanlığına havalesi oy birliği ile uygun görülmüştür. Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar Komisyonunun 09.03.2022 tarih ve 79 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.