Belediye Meclisinin 06.04.2023 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 5. toplantı dönemi Nisan ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk+Plan Bütçe Ortak Komisyonunun 05.04.2023 tarih ve 53 sayılı teklifi Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK+PLAN BÜTÇE ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 53

RAPOR TARİHİ : 05.04.2023

İLGİ : Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün 03.04.2023 tarih ve 121598 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün yazısında; “Eyüpsultan İlçesi genelinde Kentsel Dönüşüm çalışmaları alan ve bina bazında “Depremsel Dönüşüm” ve “Yerinde Dönüşüm” ilkeleri ile yürütülmektedir. Gerek ülkemizde yaşanan depremler ve olası İstanbul depreminin yaşattığı endişe nedeniyle Eyüpsultan ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızdan, depreme karşı dayanıksız olan yapılarının yenilenerek yaşam kalitesinin artırılması yönünde gelen talepler giderek artmaktadır. Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız hız kazanmıştır ve önümüzde bir deprem gerçeği var olup, dönüşümün hızlıca gerçekleşmesi gerekmektedir.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu’nda açıklanan koşullarda riskli yapı tespitinin, Belediyelerce yapılabileceği veya yaptırılabileceği belirtilmiştir. Öncelikle yapı malikleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılacağı da hüküm altındadır ve müteahhit eliyle yenilenecek yapılarda riskli yapı tespiti genelde müteahhit tarafından yaptırılmakta ve masrafları da karşılanmaktadır. Ancak, tapu malikleri eliyle yenilenmek istenen ağırlıklı 1998 öncesi yapılarda ise riskli yapı tespit sürecinin nasıl ve kim tarafından yürütüleceği başlı başına sorun teşkil ederken, tespit masraflarının karşılanamaması da ayrıca sorun teşkil etmekte ve muhtemel riskli yapılarda oturulmaya devam edilmesi ise daha büyük bir risk oluşturmaktadır.

İlçe bütününde riskli yapıların tespiti önem arz ettiğinden, tespit maliyetlerini karşılamada destek modeli ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Riskli yapı tespitinde malikler tarafından karşılanamaması durumunda, destek bedeli olarak toplamda 1.000.000 (BirMilyon)TL’ lik bütçenin Belediye tarafından karşılanması ile dönüşüm önündeki önemli bir engel kaldırılmış olacaktır.

Talep/Sonuç: Eyüpsultan İlçe sınırları içerisinde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Riskli yapı tespitine ilişkin malikler tarafından karşılanması gereken tespit bedellerinin, parsel üzerinde bulunan her bir binaya ait yapı maliklerinden arsa payına göre 2/3’ünün anlaşarak Belediye’ye başvurması durumunda; riskli yapı tespitinin Belediye Başkanlığımız tarafından toplam 1.000.000 TL’lik bütçeden yaptırılması için Üniversite ile “Ortak Hizmet Projesi” gerçekleştirilebilmesi adına Belediye Başkanı’na protokol yapma yetkisi verilmesi hususunun, 5393 sayılı Kanunun Madde 14, Madde 69 ve Madde 75 doğrultusunda değerlendirilerek karar alınmasının makamınızca uygun görülmesi halinde Belediye Meclisi’ne havale edilmesini Olur’larınıza arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; 5393 sayılı Kanunun Madde 14, Madde 69 ve Madde 75 doğrultusunda Eyüpsultan İlçe sınırları içerisinde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Riskli yapı tespitine ilişkin malikler tarafından karşılanması gereken tespit bedellerinin, parsel üzerinde bulunan her bir binaya ait yapı maliklerinden arsa payına göre 2/3’ünün anlaşarak Belediye’ye başvurması durumunda; riskli yapı tespitinin Belediye Başkanlığımız tarafından toplam 1.000.000 TL’lik bütçeden yaptırılması için Üniversite ile “Ortak Hizmet Projesi” gerçekleştirilebilmesi adına Belediye Başkanı’na protokol yapma yetkisi verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk+Plan Bütçe Ortak Komisyonunun 05.04.2023 tarih ve 53 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız