Belediye Meclisinin 05.03.2020 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 2. toplantı dönemi Mart ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk Komisyonunun 03.03.2020 tarih ve 16 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO: 16

RAPOR TARİHİ: 03.03.2020

İLGİ: Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün 03.02.2020 tarih ve 2736 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün yazısında;

“2985 sayılı Toplu Konut Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile ilgili diğer kanunlar kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 'nin 18.11.2016 tarih ve 1952 sayılı meclis kararıyla 5393 sayılı yasanın 73. maddesi kapsamında, değerlendirilerek "Kentsel Dönüşüm Alanı" ilan edilmiştir.

Kentsel Dönüşüm çalışması ile ilgili yasal işlemlere başlama ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Eyüpsultan Belediye Başkanlığı arasında protokol yapma yetkisinin Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili talebi, Belediye Meclisince müzakere edilerek konuya ilişkin 08.12.2016 tarih ve 2016/161 sayılı Meclis Kararı alınmıştır.

İstanbul ili, Eyüpsultan İlçesi, İslambey ve Karadolap Mahallelerinde 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve ilgili diğer mevzuat kapsamında; Belediye Başkanlığımız ile TOKİ işbirliğinde, 30.01.2017 tarihinde "İstanbul İli, Eyüp İlçesi, İslambey ve Karadolap Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi"ne ilişkin protokol imzalanmış olup, çalışmalara başlanmıştır.

TALEP/SONUÇ: İslambey ve Karadolap mahalleleri kentsel dönüşüm ve gelişim alanında tamamlanan çalışmalara ait yapılan incelemeler neticesinde, Karadolap Mahallesindeki İBB mülkiyetinde bulunan parsellerin akıbetine ilişkin hususların netleşmemesi ve karara bağlanamaması sebebiyle, Ek Protokol İmzalanması ihtiyacı doğmuştur.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Eyüpsultan Belediye Başkanlığı arasında yapılan 30.01.2017 tarihli ana protokolün 14. Ve 15. Maddelerine istinaden ek protokol yapma yetkisinin Belediye Başkanına verilmesi yönünde karar alınmak üzere dosyanın Meclise havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Eyüpsultan Belediye Başkanlığı arasında ek protokol yapma konusunda Belediye Başkanına yetki verilmesi 5393 sayılı Belediye Kanununun 37. maddesi (g) fıkrası uyarınca komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk Komisyonunun 03.03.2020 tarih ve 16 sayılı raporu oylamaya sunuludu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.